הפוסט הזה ואלה שיבואו אחיו מוקדשים לנושא שהוא אולי הכי קשה לעצמאים בכלל ולמוזיקאים עצמאים בפרט: דחיינות.
אחרי שאסביר לכם מהי דחיינות, אתן לכם בפוסט הזה, ובפוסט הבא אחריו 10 טיפים מהירים איך להתגבר על דחיינות ולהתקדם בקריירה המוזיקלית שלכם.
**
יש לכם שאיפה ואפילו ייעוד בחיים:
אתם רוצים להיות מוזיקאים עצמאיים. אתם רוצים להתפרנס מהמוזיקה שלכם. אתם רוצים שהמוזיקה שלכם תגיע ותיגע בהרבה אנשים בארץ ובעולם.
יש לכם גם 24 שעות ביממה. בדקתי. ב 6-8 שעות מתוכה אתם ישנים. נותרו לכם 16-18 שעות ערות. שזה המון זמן.
ועכשיו תשאלו את עצמכם: מתוך 16-18 השעות האלה, כמה שעות אתם מקדישים לפעולות הלא-כייפיות? אלה שאתם לא ממש טובים בהן? אלה שמהוות חלק משמעותי וחיוני מקידום קריירה של כל מוזיקאי עצמאי?
הפוסט הזה מוקדש בחום ובשותפות גורל לכל אותם מוזיקאים רבים שפגשתי, אלה שיודעים שהם חייבים לעבוד מאוד קשה באינספור פעולות לא כייפיות שהם לא ממש טובים בהם, כדי להגשים את החלום והייעוד שלהם בחיים. ולמרות שהם יודעים זאת, הם מקדישים מעט מידי זמן לדברים הסופר-חשובים האלה*.
הפוסט הזה וזה שיבוא אחריו יעסקו בנושא אולי הכי קשה לכל עצמאי באשר הוא – דחיינות.
אחרי שאסביר מהי דחיינות, אתן לכם בפוסט הזה, ובפוסט הבא אחריו 10 טיפים מהירים איך להתגבר על דחיינות ולהתקדם בקריירה המוזיקלית שלכם.
* הפוסט הזה לא מיועד לאלה מביניכם שעדיין מאמינים שמוזיקאים צריכים לעשות רק מוזיקה. או במילים אחרות, שמוזיקאים צריכים לעשות רק מה שכיף להם לעשות ורק במה שהם טובים בהם. אלה שחושבים שבשביל כל הדברים הלא כייפיים שהם לא טובים בהם, צריך למצוא "מנהל" או "מישהו שעושה בוקינג" שינקה אחריהם.
אם אתם עדיין כאלה, אני מציע לכם לקרוא עכשיו את הפוסט: כיצד תכשלו כמוזיקאים. חלק א: חכו לאביר על הסוס הלבן – מנהל אומנים ותחזרו לכאן אחר כך.
**
לפני קצת יותר משמונה שנים התפטרתי מהעמותה אותה ניהלתי, ונהייתי לעצמאי.
למרות כל הקשיים וחוסר הוודאות בפרנסה שיש בסטטוס העצמאי, אני לא מצטער על הבחירה הזו שלי.
בשבילי, היתרונות בלהיות עצמאי ולהתוות לעצמי את הדרך שלי (וגם את שעות העבודה…), עולים על החסרונות.
אבל יש בלהיות עצמאי נושא אחד שלא מפסיק לאתגר אותי.
דחיינות
מה זו דחיינות? דחיינות היא הימנעות של אדם מביצוע פעולות או מטלות למרות שהוא מעוניין או צריך לבצע.
נשמע מוכר נכון?
וזה מביא אותי לפרדוקס שיש לי, לכם, וכנראה לכל עצמאי:
מצד אחד, אני מודה לאלוהים שאין לי בוס על הראש, מה שמאפשר לי לקדם את הקריירה שלי.
מצד שני, דווקא זה שאין לי בוס על הראש, גורם לי לא פעם לדחיינות, שמעכבת את ההתקדמות של הקריירה שלי.
מצד שלישי, אם היה לי בוס על הראש, הייתי אמנם מסיים את הדברים בזמן, אבל אלה לא היו הדברים שמקדמים את הקריירה שלי, אלא דברים שמקדמים את הקריירה של הבוס שלי.
פרדוקס. כבר כתבתי.
כעצמאים, אנחנו הבוסים של עצמנו, ומה לעשות, אנחנו לא בוסים מושלמים.
בוס שאתם לא רוצים על הראש
לכולנו – כל מי שהוא עצמאי – יש בעיית דחיינות. לחלקנו בחלק מהזמן, ולאחרים – רוב הזמן.
דחיינות זה משהו כ"כ פשוט וטבעי לנו העצמאים.
יש לנו כ"כ הרבה דברים שאנחנו צריכים לעשות, שתמיד נוכל להיות עסוקים בענייני העבודה שלנו ולספר לעצמנו שאנחנו לא מתבטלים – אנחנו עובדים – וקשה.
אבל האמת היא, שאנחנו הרבה פעמים דוחים את העשייה וההתמודדות עם החלקים החשובים באמת בעבודה שלנו. הדברים שהכי יקדמו אותנו. במקום זה אנחנו משקיעים את הזמן שלנו לעשות את החלקים הכייפים יותר בעבודה, או אלה שאנחנו יותר טובים בהם. או אלה שנותנים תוצאות מהירות.
כי מי מביננו אוהב לעשות דברים שהוא לא כ"כ טוב בו? ומי יעדיף לעבוד על החלקים הלא-כייפיים בעבודה, כשיש חלקים אחרים שהם כ"כ כייפיים? ומי ירצה לעבוד על דברים שיתנו תוצאות רק בזמן הארוך ולא על דברים שיתנו תוצאות מספקות תוך זמן קצר?
אז כן, אתם ממש לא מתבטלים. אתם עובדים כל הזמן על דברים שקשורים בקריירה המוזיקלית שלכם.
אבל רוב הזמן שלכם מוקדש לחלקים היותר כייפיים בקידום הקריירה המוזיקלית שלכם, או לחלקים שאתם טובים בהם, או אלה שיתנו לכם סיפוקים מיידיים.
ומה עם החלקים הפחות כייפיים? אלה שאתם פחות טובים בהם? אלה שיבנו אתכם לטווח ארוך אבל לא מראים תוצאות מיידיות? את אלה אתם דוחים.
במיוחד בשבילכם, שחווים דחיינות על בסיס יומי וממשיכים לעשות את זה למרות שאתם מבינים כמה היא פוגעת בכם ובסיכוי שלכם להגשים את המטרות שלכם, הנה:
10 טיפים מהירים איך תתגברו על דחיינות ותתקדמו בקריירה המוזיקלית שלכם
אלה טיפים שכתובים מניסיון אישי של יותר משמונה שנות קריירה עצמאית ועבודה עם הרבה מוזיקאים שהמילה דחיינות כלל אינה זרה להם. אז שווה להפנים וליישם.
1. הכינו רשימת-על Master List
מאסטר שיפו (לא מאסטר ליסט)
לפעמים אתם מרגישים שאתם בעיצומה של דחיינות, אבל אתם לא יודעים במדויק מה אתם דוחים, או מה באמת הייתם צריכים לעשות עכשיו. במקום נניח לבלות עוד כמה שעות בלימוד תוכנת עריכת וידאו (זה נורא חשוב, כי צריך את זה לקליפ הבא), או לעשות סיורי לוקיישן ארוכים כדי למצוא את המקום האידאלי לקליפ הבא (זה גם חשוב, כי אנחנו רוצים שהקליפ הבא שלנו ייצא מוש).
אם כל המשימות שלכם היו לכם מול העיניים, כולל המשימות הפחות כייפיות ואלה שאתם פחות אוהבים לעשות, לא הייתם יכולים להתעלם מהן.
אז תכינו לעצמכם רשימת-על, Master-List
ובמאסטר ליסט כתבו את כל הדברים שאתם צריכים לעשות כדי לקדם את הקריירה המוזיקלית שלכם.
(טיפ אקסטרה שלא כלול ברשימת ה-10: חצי מהמקרים של אותם דברים חשובים שסובלים מסינדרום הדחיינות קשורים לרשימת התפוצה שלכם. אם זה לא ככה במאסטר-ליסט שלכם, תתעוררו. אתם חיים בהכחשה…)
2. אתרו את הדברים שאתם רוצים לעשות ודחו אותם
עכשיו, אחרי שהכנתם את המאסטר-ליסט שלכם, אתרו בה את הדברים שאתם ממש רוצים לעשות, אבל הם לא קריטיים לקידום הקריירה שלכם – ודחו אותם. כן, דווקא את הדברים שממש בא לכם לעשות עכשיו – אותם בדיוק אתם צריכים לדחות במודע.
זה יעזור לכם לעצור את הדחיינות.
לדוגמא:
אתם ממש, אבל ממש רוצים להשתלט עכשיו על האפקט החדש שקניתם? דחו את זה.
אתם ממש רוצים ללמוד על אבלטון? דחו גם את זה.
אתם חייבים ללמוד לרכוב על הובר-בורד, כי בלי זה לעולם לא תצליחו להיות מגניבים על הבמה? אני מבין. אבל, דחו את זה.
**
ממליץ לקרוא גם: ניהול זמן נכון למוזיקאים: 7 טיפים קריטיים
בפוסט הבא, השני מבין השלושה, אמשיך למנות את 10 הטיפים המהירים להתגבר על דחיינות ולהתקדם בקריירה המוזיקלית שלכם.