האם מימון המונים הוא כבר סוס מת, רק שהידיעות על המוות לא הגיעו אליכם? או אולי מדובר בהכרזת מוות מוקדמת מידי? האם זה הזמן לעזוב את הערוץ הזה למימון הפרוייקטים שלכם ולפנות לערוצי מימון אחרים? או אולי נכון להמשיך ולהשתמש בו גם היום?
מוזיקאים לא מעטים, מאלה שפונים אלי להתייעצות על עתידם המקצועי, שוקלים פנייה לערוץ מימון המונים למוזיקאים, כדרך לגיוס מימון לפרוייקטים המוזיקליים שלהם.
אפילו כתבתי כאן בבלוג מידי על מימון המונים למוזיקאים.
לקריאה נוספת: 10 הטעויות הכי מעצבנות שלכם ב-Crowdfunding (מימון המונים)
בזמן האחרון, אני יותר ויותר שואל את עצמי, האם ערוץ מימון המונים למוזיקאים מיצה את עצמו, ועל המוזיקאים למצוא לעצמם דרכים חלופיות.
וברוח הזו אני גם עונה לאותם מוזיקאים ששואלים אותי על מימון המונים למוזיקאים.
לאור פשיטת הרגל של הקריסה של PledgeMusic פלטפורמת גיוס ההמונים האמריקאית החשובה והותיקה, שהתמחתה במימון המונים למוזיקאים, אני חושב שיהיה נכון לפרסם את המחשבות האלה והחששות האלה שלי לכולם, בתקווה שהן יגרמו לפחות לחלק מכן לשקול תיכנון מסלול מחדש.
המיליארדר ג'ון רוקפלר נשאל פעם כיצד ידע לצאת מהבורסה בוול סטריט קצת לפני המפולת של 1929. על כך הוא ענה: "כשמצחצח הנעליים שלי שאל אותי ברחוב אילו מניות כדאי לו לקנות – הבנתי שזה הזמן לצאת".
במילים אחרות, אם כולם כולל כולם נמצאים בבורסה – זה הזמן לצאת.
במידה רבה, אני מרגיש שזה המצב שקורה היום עם מימון המונים למוזיקאים. כמות הפרוייקטים של מימון המונים של מוזיקאים היא גדולה מאוד וממשיכה לגדול. נהיה שם צפוף מאוד.
חשוב לציין, שאני לא ניזון ממידע מוסמך, אלא מתצפיות ומניתוח שלי על מה שקורה היום בשטח. גם חשוב לציין, שהעובדה שאני לא ניזון ממידע מוסמך, נובעת מהסיבה הפשוטה, שאין שום מידע מוסמך, הפתוח לבחינה ציבורית. לא לי ולא לאף אחד אחר, כפי שאפרט בסעיף 7 להלן.
הנה התוצאות של הצפיפות הזו בתחום מימון המונים למוזיקאים:
1. קשה יותר לגייס כספים
היום יותר מתמיד, קשה לגייס את המימון הדרוש. אני שומע על יותר ויותר מוזיקאים שמשלימים את ההפרש מכיסם, רק כדי שהפרוייקט יצליח והם לא יאבדו את הכסף שהקהל כן נתן.
2. רוב התומכים – משפחה וחברים
אחוז התומכים בפרוייקטים האלה, שאין להם היכרות אישית עם המוזיקאים הולך ויורד. במילים אחרות: אם ההבטחה שהיתה גלומה במימון המונים היא, שהקהל הרחב יתוודע ואחר כך יתמוך בפרוייקטים האלה, בפועל היום, הרוב המכריע של התומכים באים מקרב המשפחה והחברים.
3. כסף ממוחזר שעובר מכיס אחד לכיס שני
חלק לא קטן מכל מימון המונים של מוזיקאים מגיע מחברים, מוזיקאים גם הם. אלה בתורם מצפים שיתמכו בהם בחזרה, בפרויקט מימון ההמונים שלהם.
במילים אחרות – אין כאן הכנסה אמיתית עבורכם. אותו כסף מועבר מכיס לכיס.
תכל'ס, זו הכנסה פיקטיבית
כסף אמיתי – "חדש" – מאוהדים, הופך להיות חלק קטן יותר ויותר בפרויקט מימון המונים.
4. ההשקעה הולכת וגדלה
התוצאה של כל אלה, שהעבודה הנדרשת ממוזיקאי, הפונה לתחום מימון ההמונים הולכת וגדלה, ובתמורה הוא מקבל הכנסה הולכת וקטנה. אני מכיר יותר ויותר מוזיקאים, שעשו מימון המונים, ואפילו כאלה שהצליחו, שאומרים "לא עוד". לא נלך למימון המונים בפרוייקט הבא שלנו. נדמה, שתחושת המיצוי, לא רק בקהל, אלא אצל מוזיקאים הולכת וגדלה.
5. סיפורים קורעי לב וסוחטי דמעות
הקושי בהשלמת הפרוייקטים של מימון המונים והתחרות הגדלה והולכת, גורמים גם לזה, שהסיפורים של מבקשי התמיכה הופכים להיות יותר ויותר חשופים, קורעי לב וסוחטי דמעות. הכל כדי לגרום למשפחה ולחברים לפתוח את הכיס. התוצאה כמובן שהשקעה הרגשית מצד אחד ותחושת הניצול מצד שני, שמוזיקאים חשים כלפי חבריהם ובני משפחתם, הולכת וגדלה.
6. אנשי מקצוע נכנסים
הקושי הגדל וההולך בהשלמת גיוס ההמונים, גורם לכך שיותר ויותר אנשי מקצוע מציעים את שירותיהם בתחום מימון ההמונים למוזיקאים. התוצאה: הכנסה מפרויקט מימון המונים, ההולכת וקטנה ממילא, קטנה עוד יותר. כמות ההשקעה כמובן, רק הולכת וגדלה.
7. אין לכם מושג אם תקבלו את שאתם מגייסים
חלקכם ודאי שמעתם על PledgeMusic פלטפורמת גיוס ההמונים האמריקאית החשובה, שהתמחתה מאז שנת 2009, כמו ששמה מעיד עליה, בגיוס המונים לפרוייקטים של מוזיקאים.
חלקכם אולי שמעתם כי במאי 2019, PledgeMusic פשטה את הרגל, והותירה מוזיקאים רבים ללא הכספים שגייסו דרכה. ההערכות הן שבין 1 ל-3 מליון דולר שגויסו בפרוייקטים של מימון המונים ע"י מוזיקאים – ולא הועברו להם.
האם פלטפורמות מימון ההמונים, בהן אתם משתמשים נמצאות קרוב לפשיטת רגל כמו PledgeMusic? אין לי מושג.
אבל זה בדיוק העניין: לא רק לי אין מושג מה מידת האיתנות הפיננסית של אותן פלטפורמות מימון המונים – גם לכם אין
מדובר בחברות פרטיות, שלא נסחרות בבורסה ולכן לא מחויבות בשקיפות כלשהי על מצבן הכלכלי.
במילים אחרות:
לא זו בלבד, ששוק מימון ההמונים למוזיקאים נהייה רווי באינספור פרוייקטים;
לא זו בלבד, שליותר ויותר אנשים פשוט נמאס מלשמוע על פרויקטים כאלה ובוודאי לתמוך בהם;
לא זו בלבד, שכמות ההשקעה שלכם במימון ההמונים הולכת ועולה, בעוד התמורה הולכת ויורדת;
גם אין לכם באמת מושג אם בסופו של תהליך תיראו את הכסף שגייסתם או לא.
**
נחזור לרוקפלר ולקריסת הבורסה האמריקאית ב 1929:
רוקפלר יצא מהבורסה, כשהבין שכולם בפנים. וזה ההבדל העיקר בענייני בורסה בין "האנשים הקטנים" לבין שועלים ותיקים כרוקפלרים: האנשים הקטנים אומרים לעצמם: "אם כולם בפנים גם אני גם צריך להיות בפנים." הרוקפלרים אומרים בדיוק להיפך: "אם כולם בפנים, זה הסימן שלנו לצאת".
האנשים הקטנים נדפקים תמיד. הרוקפלרים – לא.
השקעה שלכם במימון המונים לא שונה מהשקעה בבורסה. היא אפילו מסוכנת יותר.
אולי תוכלו היום להשיג את אותן מטרות כלכליות למימון הפרוייקטים שלכם באותה השקעת זמן, אנרגיה ומשאבים הנדרשת במימון המונים – אבל בסיכון נמוך בהרבה?
במילים אחרות, תשאלו את עצמכם: האם אתם רוצים להיות האיש הקטן או אתם רוצים להיות רוקפלר.
בהצלחה!
בני, מסכים. פטראון היא דוגמה טובה, אחת, ל"דבר הבא" – מה שיגיע אחרי שהייפ מימון ההמונים ישכך. ויצמחו עוד אלטרנטיבות.
צומחות גם פלטפורמות חדשות ורעננות כמו https://www.patreon.com/ שמאפשרות קשר ישיר ושוטף בין האומנים לאוהדים. מעין שוק איכרים בעיני החותך מתווכים כמו גוגל ואפל.