יחצני מוסיקה עונים: סינגלים אלבומים או EP?

10 יחצני מוסיקה עונים לשאלה: מהו הפורמט הנכון היום לאומנים להפיץ את המוסיקה שלהם – אלבומים? סינגלים או או EP’s?

בחודש שעבר (מרץ 2016) השתתפתי ביריד מוסיקת העולם Babel Med Music המתקיים במרסיי, צרפת. היריד משלב שואוקייסים, דוכנים של לייבלים, אומנים ומדינות שונות והרצאות ופאנלים בנושאים שונים הרלוונטיים למוסיקה בכלל ולמוסיקת עולם בפרט.

באחד מהפאנלים דיבר מוסיקאי עם עבר מפואר. הוא קרא למוסיקאים הפעילים להפסיק להשקיע את המשאבים שלהם בהפקת והוצאת אלבומים, כי זמנם של אלה – עבר. במקום זאת הוא הציע למוסיקאים להשקיע אך ורק בהפקת סינגלים והוצאתם מידי כמה חודשים.

האמנם? מוסיקאים צריכים להתחיל להשקיע רק בסינגלים ולהפסיק לבזבז את זמנם ומשאביהם על הפקת אלבומים?

פניתי ל-10 יחצני מוסיקה אותם אני מעריך ושאלתי את דעתם. הנה מה שהם ענו:

 

מאיה צ'לצ'ינסקי

מאיה צ'לצ'ינסקי

"במצב הנוכחי ובשוק המקומי, כדאי לעבוד יותר עם סינגלים, ועדיין חושבת שנכון לאגד (בשלב מסוים) את השירים לכדאי EP/מיני אלבום, אותו ניתן יהיה לרכוש בהופעות ובחנויות."

**

מאיה צ'לצ'ינסקי עובדת ועבדה עם אריק איינשטיין, המכשפות, הבנות נחמה, דניאל סלומון, יוני בלוך, דניאלה ספקטור, מרסדס בנד, דנה ברגר, מאיה בלזיצמן, אמיר דדון, ערן צור ועוד.

 

גלית קאשי

גלית קאשי

"בניגוד לעבר ששיר אחד היה יכול להטיס אלבום, ואלבומים נמכרו וצעדו המון זמן בטופ, היום העולם שייך בהחלט לסינגלים! אין כל טעם לצאת עם אלבום ללא מקדמים טובים קרי סינגלים טובים, שיקדמו את המוצר הסופי. כיום בפריים טיים משדרים סינגלים, וגם האמנים הגדולים ביותר בארץ יוציאו סינגלים קודם לאלבום. אני בכלל ממליצה להוציא כמה שיותר סינגלים. כמובן שכשייצא האלבום אז הוא ייצא על בסיס מוצק ולא באוויר."

**

גלית קאשי עבדה ועובדת עם קורין אלאל, לאה שבת, שרון הולצמן, גדי פיינגולד, המשורר אתגר מויאל, שאול גרוס, אסי רוז, גבריאל פוטזניק, ניסים עורקבי ועוד

 

עדי ורצברגר ושרון מלין

שרון מלין

"אנו דוגלות בעשיית אלבומים אשר מספקים רפרטואר עשיר שמלווה את האמן בכל הקריירה המוסיקלית שלו. אנו מאמינות שעשייה של אלבום שלם תורמת לתהליך התפתחות של האמן בצורה טובה ומהירה יותר."

**

עדי ורצברגר ושרון מלין מנהלות את משרד "ורצברגר מלין יזמות ותקשורת". הן עובדות ועבדו עם יהודית רביץ, גידי גוב, יוני רכטר, דויד ברוזה, להקת כוורת, יגאל בשן, בן ארצי, רונה קינן, סיון שביט, להקת סינרגיה, בית הבובות ,מיקי קם, מורין נהדר, עידן רייכל, שוטי הנבואה ועוד

 

עודד מזרחי

עודד מזרחי

"זו שאלה מורכבת שאין לה תשובה אחת נכונה… הקהל היום מוכוון סינגלים. אנחנו מאזינים למוזיקה ביוטיוב או בשירות סטרימינג אחר, מגלים אותה בבלוגים וכו', כך שהקהל קונה פחות אלבומים. עם זאת, אני חושב שניתן להתייחס לשלושה היבטים נוספים שצריך לשקול או לאזן ביניהם כשבאים להחליט על אופן ההפצה:

ההיבט האמנותי – בראש ובראשונה, אלבום הוא מוצר אמנותי. אלבום הוא כמו סיפור שיש לו התחלה, אמצע וסוף. הוא אורז בתוכו לעתים תקופה שלמה של יצירה (זה בולט במיוחד באלבומי בכורה שלרוב כוללים חומרים שנכתבו לאורך שנים די ארוכות) שבאמצעותה היוצר סוגר מעגל. האלבום מאפשר לו לאגד יצירות מתקופה אחת ולפנות לכיוון אחר, להתפתח.

ההיבט הכלכלי – הפקת אלבום שלם של 10+ שירים זה עסק לא זול. עלויות ההפקה אמנם הוזלו וניתן להפיק חומרים ברמה טובה גם באולפן הביתי ועדיין, כשלוקחים בחשבון את עלויות הנגנים, המפיק, הגרפיקה והשיווק, מגיעים לסכום לא מבוטל, כאשר לאמן לעתים אין שום דרך לדעת אם האלבום יצליח ויחזיר לפחות חלק משמעותי מההשקעה שלו, אלא אם הוא הצליח למשל לגייס מראש סכום נכבד באמצעות מימון המונים.

ההיבט התקשורתי – בשונה מהקהל, התקשורת (בארץ לפחות) עדיין מסורתית יותר ומוכוונת אלבומים. זה נכון שברדיו אנחנו שומעים סינגלים, אבל השאלה "מתי יוצא אלבום" היא עדיין שאלה שעולה בכל פעם מחדש בראיונות עם האמנים, וגם בשיחות בין איש יחסי הציבור לאיש התקשורת. אפשר לראות את זה גם בפלטפורמות עצמן – יש מיעוט של מדורי ביקורות סינגלים ביחס למדורי ביקורות אלבומים, כתבות מגזיניות נכתבות לרוב "לרגל צאת האלבום" ותכניות רדיו רבות יארחו אמן ל"ספיישל" באולפן רק עם אלבום או EP ביד. במציאות שבה יוצאים עשרות סינגלים בכל שבוע, ומעט כלי התקשורת שיש כאן מוצפים, האלבום נותן כיוון לקמפיין היח"צ.

לסיכום, לאמן ישראלי הייתי ממליץ, להוציא לפחות EP של 4-6 שירים, שנותן מענה לא רע בכל ההיבטים – הוא מאפשר לו להיחשף ביותר פלטפורמות תקשורתיות בעלות סבירה, וגם במובן מסוים להוציא תוצר שלם יותר מסינגל ברמה האמנותית."

**

עודד מזרחי עובד ועבד עם קורין אלאל, ירונה כספי, פוטוטקסיס, חן רותם, מיכאל גוטליב, יאיר זיו, חנן יובל,  דורית ראובני, אורי הרפז, דני ליטני, דורי בן זאב ועוד.

 

ענת שטיינר

ענת שטיינר

"מכיוון שכיום כוחו הכלכלי של אלבום קטן הרבה יותר מבעבר, (בייחוד במדינת ישראל הקטנה שבה גם אם האלבום מגיע למעמד אלבום זהב, זה לאו דווקא אומר שאתה מצליח להתפרנס מהמכירות שלו) הדרך הנכונה והנבונה יותר לאומן להישאר בתודעה גבוהה יותר לאורך זמן, היא לשחרר סינגלים אחת לכמה חודשים. אני ממליצה בין חודשיים לשלושה והכל תלוי באורך חייו של השיר. כך הקהל והתקשורת ממשיכים להיחשף לאומן בתדירות גבוהה, ולאומן יש דרך מצוינת להמשיך ולקדם את הופעותיו ופועלו. 

יחד עם זאת, אני מאמינה שיש עדיין המון כוח לאלבום. זו איזושהי נקודת ציון שאומן צריך להגיע אליה ומכמה סיבות:

א. מבחינה תדמיתית: לאומנים הכי גדולים בעולם יש אלבומים. זו דרך מצוינת לספר את ה"סיפור שלך", לסכם את אסופת השירים שהוצאת בתקופה מסוימת לכדי תוצר אחד שלם שיש לו סיפור עם מסגרת, תוכן, התחלה וסוף. זו גם דרך מצוינת להתחיל דברים חדשים ולשנות כיוונים אמנותיים בקריירה של אומן.

חוץ מזה שאני מאמינה שאנשים חושבים בתבניות. מאוד קל לאנשים (גם לתקשורת וגם לקהל) להבין מי אתה בתור אומן, באיזה שלב בתהליך אתה נמצא ומה עברת ברגע שאתה עוצר רגע ואומר – כל השירים הללו שהוצאתי, כולם מוגשים במקום אחד עבור הקהל שלי, גם סוג של מתנה עבור הקהל שלך.

ב. לצערנו ולשמחתנו אנחנו חיים בתקופה של עשייה עצומה במוזיקה הישראלית (יש שיגדירו אפילו בתקופה של עומס וצפיפות) , ולכן רוב הזמן התקשורת לא יכולה להתמודד ולחשוף כמות גדולה כ"כ של שירים חדשים שיוצאים בכל שבוע. 

ברגע שאומן משחרר אלבום, יש מקום גדול יותר לכלי התקשורת לפרגן לאומן ולתת לו במה שבה יוכל לספר על התהליך שעבר בכדי להגיע לרגע הזה. כמו אות כבוד שכזה על העבודה הקשה שהשקיע."

**

ענת שטיינר עובדת ועבדה עם מאיר פניגשטיין ("פוגי"- כוורת), ארקדי דוכין, סי היימן, ​רותם כהן, שחר אבן צור, ​זהבה בן, ​זמרת האופרה דניאלה לוגסי, מיטל דה רזון, פאר טסי, ​אסף אברבוך והשמועה, ​נמרוד לב ועוד.

 

מירב בלומנפלד

מירב בלומנפלד

"אין חוקיות כזו האם להוציא סינגל, אלבום או איפי. זה תלוי במוזיקאי עצמו. אם יש לו חומר שמרגיש טוב איתו ומגובש לכדי אלבום אז מצויין. אם יש לו סינגל שממש בא לו להוציא – יופי. הרעיון הוא להתחבר לתחושות האישיות וללכת איתן.

ובכלל, למוזיקאי בתחילת דרכו הייתי ממליצה להוציא אלבום. זה עדיין עושה משהו, זה כרטיס ביקור קודם כל של המוזיקאי בפני עצמו, ועוזר לו לגבש את הזהות שלו כיוצר. בהמשך כבר המוזיקאי יותר נינוח, יותר קל לו להתמודד עם ביקורת, ללכת לכיוונים יצירתיים יותר וכו'."

**

מירב בלומנפלד מנהלת את משרד יחסי הציבור Music Factory והיא עובדת ועבדה עם גיטלה, דנה ליקוורניק, מירב הלינגר, מוטי עמיר, אלי רוזן, יואב שושני, להקת "כריכה רכה", עמית שקד, ניב שר, משה בן יוחנה, להקתLubazuk , מופע הארנבות של ד"ר קספר, אושיק לוי, אילן ווירצברג ועוד.

 

דנה לוגסי

דנה לוגסי

"קודם כל זה תלוי באומן. יש אמנים שיכולים להרשות לעצמם לעבוד בשיטה של סינגלים בודדים ולא כחלק מאלבום מלא / אי.פי, זה תלוי בשלב שבו האמן נמצא בקריירה, בכוח שיש לאמן ברשתות החברתיות ועוד כמה משתנים.

כשאנחנו מתייחסים לאמן בתחילת דרכו, לאלבום מלא יש חשיבות גדולה מאוד בתהליך. זהו כרטיס הביקור שלו, הצעדים הראשונים שלו בעולם המוזיקה בארץ.

בארץ יש משקל רב לאלבום המלא, ההתייחסות של התקשורת ועורכי הרדיו לאלבום היא שונה מאשר ההתייחסות לסינגל בודד."

**

דנה לוגסי יחסי ציבור עובדת ועבדה עם אבישי כהן (קונטרבס), עומר אביטל, אפרים שמיר, בינת אל פאנק, E-Z  ועוד.

 

חגית נוביק סלומון & ירון כהן

חגית נוביק סלומון

"למרות שהאלבומים לצערנו נכחדים מבחינת מכירות אנחנו עדיין ממליצים לאמנים להוציא אלבומים או EP  לתקשורת. סינגלים מאוד חשובים עבור תחנות הרדיו, אך הרבה פעמים ראיונות גדולים, ספיישלים, אירוחים בתחנות הרדיו, כתבות גדולות בעיתונים,   מתקיימים רק אחרי שיצא האלבום המלא או ה EP.

הרבה תחנות מעדיפות עדיין לקבל את האלבומים לפני שהן מציעות ספיישלים. זו הצעה שהיא בעיקר רלוונטית לאמנים חדשים ועדיין לא מוכרים. כמו כן, ביקורות של אלבומים זו גם דרך לקדם אמן ולהגיע למודעות. זה יכול להתקיים רק כשיש אלבום שלם מלא בחוץ.

כך שלדעתנו עדיין יש מקום להוצאת אלבומים או EP לחנויות."

**

משרד יחסי הציבור והיעוץ האסטרטגי חגית נוביק סלומון & ירון כהן עבד ועובד עם פסטיבל ג'אז בים האדום, פסטיבל מדיטרנה, קובי אוז ולהקת טיפקס, נורית גלרון, דני רובס, אלון אולארצ'יק, לירן דנינו, חנן בן ארי, עידן רפאל חביב, טונה ועוד

 

נורית כרמל

נורית כרמל

"נכון להיום אין תשובה אחת נכונה או מוחלטת.

חלק מהאמנים עדיין אוהבים להוציא אלבום כיצירה שלמה וחלק מהצרכנים עדיין מאוד אוהבים לקבל את היצירה ככה מהאמנים שמעניינים אותם.

EP או אלבום זה בעיני יותר עניין של מה יש לך להגיד. אם הוא מתנקז ל EP אין סיבה לחכות אין סוף עד שיהפוך לאלבום (איפה כתוב שאלבום חייב להיות יותר מ 8 קטעים או 35 דקות ?).

לגבי סינגלים – לחלק מהאמנים, בעיקר אלה שפועלים באיזורים פופיים יותר, אבל לא רק, זה מתאים בול וגם עושה להם טוב, מתחזק קריירה, הופעות…the whole shebang. אבל לאלו שהשירים שלהם פחות חורכי רדיו או עם פחות פוטנציאל "להיטי", לפעמים זה סתם כמו לזרוק את השירים לאיזה חלל שלא תופס אותם.

המצב בארץ כרגע הוא שחלק מהמדיה וחלק מהקהל עדיין מכוון אלבומים, אבל יש מקום גם ל-EP’s ובטח שלסינגלים. תלוי אמן, אמירה והתנהלות."

**

נורית כרמל עובדת ועבדה עם חוה אלברשטיין, אבישי כהן (חצוצרה), דאנה איבגי, נעם רותם, אתי אנקרי, ענת מלמוד, חנן בן סימון, יהודה עדר, אסף אבידן, J.viewz, סאן טיילור ועוד

 

אסף ראב

אסף ראב

"בשוק המוסיקה כיום, אין ספק שהוצאת סינגלים באופן קבוע תגרום לכך שתישאר בתודעה של עורכי ואנשי רדיו. בשלב השני ידוע שה EP’s תופסים תאוצה ומאפשרים לאמנים להיות כל הזמן בתודעה, ובעצם להוציא לצורך העניין EP אחת לשנה במקום אלבום אחת ל- 3 שנים."

**

אסף ראב עובד ועבד עם חנן בן ארי, אדיר לוי, עינן פרל, מאיר גרין, בר צברי, שי נחייסי, איריס לונדון זולטי, אבנר גאנם,  נועה יצחקי, רפאל אדטו, ברק תמם ועוד.

 

 

Comments

  1. בעת העתיקה אלבום היה עניין חשוב ובמיוחד אלבום קונספט המצליח להעביר רעיון או שניים כחוט השני לאורך בשירים הכלולים בו. כיום המצב שונה. הרי רכישת אלבומים הולכת ומתמעטת. הקהל צורך את המוזיקה באמצעות האינטרנט דרך שירותי סטרימינג אשר הולכים ומשתפרים עם הזמן הן מבחינת ההיצע והן מבחינת איכות האזנה. אז מה באמת חשוב? על מנת ללכוד את אוזנו של המאזין אפשר להתמקד בסינגלים בודדים. כל אחד והסיפור סביבו. להשקיע את המקסימום ביצירה ועוד יותר בשיווק. באופן אישי כמנהל אתר אני מעדיף שירים העטופים בוידאו קליפ חי ונושם הנותן משמעויות ופרשנות של היוצר והמבצע ליצירה המוגשת. 

     

  2. יונתן מימון says

    עולה כאן מכמה מהמרואיינים שאחד השיקולים העיקריים להוצאת אלבום הוא לקבל יותר ראיונות ואייטמים בתקשורת. זה נשמע לי כמו ביצה שמולידה תרנגולת. אז אלבום אמור לקדם אייטמים תקשורתיים? אני דווקא חשבתי שאייטמים תקשורתיים אמורים לקדם אלבום…אבל מה אני מבין באסטרטגיה.

    • על מה התקשורת תכתוב אם לא יהיה אלבום או מוצר אחר? מה "הסיבה למסיבה" שתאפשר את הכתיבה על האומן או הלהקה?

  3. מוטי says

    מעולה. למדתי המון.

    בסופו של יום הרי נלך (בתקווה) עם הלב, יהיה זה איפי, אלבום או משהו אחר.

    נהדר לדעת  מה השוק מספר ואיך הוא מתנהג

    תודה.

     

    • הי מוטי. חשוב מאוד לשמוע לאינטואיציה שלך. תמיד. אבל כמובן גם שווה לדעת מה האופציות וללמוד מניסיונם של ותיקים יותר. זה עוזר תמיד.
      תודה על הפרגון!

  4. תומר פישר says

    נהדר.. יופי של פוסט.. למדתי המון!

  5. תודה נועה!

  6. נועה שמר says

    פוסט חשוב ומלמד. תודה ברק

     

Speak Your Mind

*

two × five =

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.