מוסיקאים רבים מתכננים או רוצים לנסוע ולחיות בניו יורק לתקופת-מה לפחות.
ביקשתי מכמה מוסיקאים מעולים שחיים או שחיו בניו יורק לתת עצה או שתיים למוסיקאים המתכננים לנסוע לניו יורק. הנה מה שהם ענו:
גלעד הקסלמן, גיטריסט ומלחין
זו שאלה לא פשוטה ויש לזה כל כך הרבה זוויות. בחרתי שתיים:
מוסיקלית – ניו יורק זה אולי המקום עם הכי הרבה גיוון מוסיקלי וברמות הגבוהות ביותר כמעט בכל תחום. אני ממליץ לבוא לזה עם הרבה צניעות, אוזניים פתוחות ורצון ללמוד. יש כל כך הרבה מה ללמוד פה, ממוזיקה, מאומנויות אחרות ומהחיים בכלל, שחבל שזה יתפספס על אגו או אג׳נדה.
פרקטית – אני ממליץ לחסוך מספיק כסף לפני המעבר כדי שעד שיהיו גיגים, יהיה מספיק בכדי להתרכז בללכת לשמוע הופעות, להתאמן, ליצור קשרים ולנגן כל הזמן כמה שיותר בלי לדאוג פיננסית.
+++
כבר עשיתם לייק לדף הפייסבוק של הבלוג ונרשמתם לניוזלטר החודשי? קליק אחד בעמודה השמאלית (או בתחתית לאלה שקוראים מהסמארטפון) ותוכלו לשמור איתי על קשר ולקבל עוד טיפים ומידע חשוב אחר
נדב רמז, גיטריסט ומלחין
בואו עם כסף ואל תתרועעו עם האנשים הלא נכונים…
+++
ארנן רז, סקסופוניסט ומלחין
הייתי מתרכז בהתחלה בדברים הקיומיים הבסיסיים: עבודה ודירה. ברגע שאתם "רגועים" תוכלו להיות הרבה יותר חיוביים. חיוביים ומוכנים לקבל על עצמכם את האתגרים שהעיר הזו מציבה לכם.
חשוב מאוד להיות חיוביים כשאתם באים במגע עם מוזיקאים, פתוחים. כשאתם רגועים תוכלו להתרכז ביצירה אמיתי וכנה.
להיות סבלניים ומוכנים לידיעה שתצטרכו אולי הרבה שנים כדי ליצור לעצמכם שם של מוזיקאים ששווה להקשיב להם. זה גם עלול להיות מהיר אבל גם איטי.
חיובי זו מילת המפתח שלי.
+++
רעות רגב, טרומבוניסטית ומלחינה
תראו את עצמכם כמה שיותר, במיוחד במעגלים בהם אתם מעוניינים להיות ולנגן.
אל תוותרו! יש לזה כמה משמעויות וכולן חשובות. אל תוותרו!
+++
אלעד גלרט, סקסופוניסט ומלחין
אמצו לעצמכם גישה חיובית ומפרגנת עם אוזניים ולב פתוח.
צאו לראות כמה שיותר הופעות ולכו לכמה שיותר ג׳אמים כדי שתמצאו מוזיקאים שבא לכם לנגן אתם.
תראו אומנות שלא קשורה בכלל למוסיקה: תיאטרון, מוזיאונים, גלריות.
חפשו את הסצנות הלא מוכרות כדי להרחיב אופקים, אבל במקביל – השארו מפוקסים על המוסיקה שבא לכם לעשות.
הכי חשוב – אל תשכחו ליהנות מהחווייה
+++
אורי שרלין, פסנתרן, אקורדיוניסט ומלחין
זכרו שאתם נמצאים בניו יורק – מרכז העולם בהרבה מובנים – והיו גאים במה שאתם עושים.
לימדו מאחרים. יש המון מוסיקאים שתוכלו ללמוד מהם. אל תלמדו מאותם מוסיקאים בניו יורק המתנהגים ביהירות ומושכים תשומת לב רבה, לא תמיד לטובה.
חשוב שתדעו מה המטרה שלכם כמנהיגי הרכבים. נורא קל להיסחף בעיר בה חיים אלפי מוסיקאים מעולים, למרות שכמובן חשוב לשמור על ראש פתוח ולהיחשף למוסיקה אחרת. אבל אם תיזמו פרוייקטים משלכם זה ייתן לכם יותר שליטה להתמקד בכיוונים ובדברים שחשובים לכם.
חשוב שתאמצו גישה חיובית ואופטימית, במיוחד בהתחלה. החיים בניו יורק קשים, יקרים, קרים – אבל גם מלהיבים, יצירתיים ונותנים תחושת חופש שלעולם לא תהיה לכם אם תמשיכו לחיות במקום הולדתכם.
+++
הדר נויברג, חלילנית ומלחינה
צרו קשרים מראש וקבעו פגישות וסשנים עם מוסיקאים שגרים בניו יורק ומנגנים בסצנה שאתם רוצים להשתלב בה.
יותר חשוב מלעבוד על הצ׳ופס, חשוב שתעבדו על הגישה ועל יכולת התקשורת הבינאישית שלכם. מוסיקאים שבאים עם אגו גדול לא מתקבלים בברכה. יש פה המון אנשים מוכשרים בכל הכלים ומי שעובד הכי הרבה הוא מי שמעבר לנגינתו גם נעים להיות בחברתו ומביא איתו אנרגיה חיובית ושיתוף פעולה.
+++
אייל וילנר, סקסופוניסט, מעבד ומלחין
בואו עם הרבה סבלנות ונחישות. ניו יורק היא עיר מדהימה ואפשר להגיע בה למרחקים שלא הייתם יכולים להגיע באף מקום אחר, אבל דברים לוקחים פה זמן. בין אם זה למצוא דירה, עבודה, גיג, להכיר אנשים ושאנשים יכירו אותך, להתרגל לבית ספר, לשפה וכו'.
בנוסף, שווה להשאיר כסף בצד למעיל רציני 😉
+++
עומר קליין, פסנתרן ומלחין
אני אשמח להעביר הלאה את אחת העצות הכי טובות שקיבלתי לפני המעבר שלי לניו יורק ב-2005. הייתי בהאנג עם ריד אנדרסון, הבסיסט של הבאד פלאס, אחרי הופעה שלהם בתל אביב. האמת היא שלא ביקשתי עצה (התביישתי) אבל הוא שמע שאני עובר לניו יורק ורצה להגיד לי משהו. הוא אמר ככה:
"כשאתה תעבור לניו יורק, בהתחלה אתה תרצה שכולם שם יאהבו אותך. שנגני ה-free jazz יחשבו שאתה מגניב, שאנשי הביבופ יחשבו שאתה מגניב, שנגני Latin יתלהבו ממך, וכולי. עזוב את זה. תתחבר לאנשים שמתאימים לך ותעשה איתם מוזיקה שבאה ממך. אם אתה עושה מוזיקה בניו יורק בכל הכוח, ויש כמה מוזיקאים בעיר ששונאים את מה שאתה עושה, אין סימן טוב מזה."
העצה של אנדרסון נראתה לי טובה במיוחד משום שהיא הגיעה מאדם שעשה בדיוק את מה שהוא דיבר עליו. הרבה אנשים לא אהבו את הבאד פלאס. אבל הם יצרו לעצמם חיים כלהקה, קהל מעריצים אדוק וגוף-עבודה מרשים ובלתי מתפשר. זה הכל.
+++
בחלק השני והאחרון נשמע את עצותיהם הטובות של ענת כהן, איל צוברי, איתי קריס, שאולי עינב, חגי כהן-מילוא, מתן קליין יונתן גרינשטיין ושי מאסטרו
מדהים!
שמח שהפוסט לטעמך מישהי. החלק השני מגיע עוד מעט.
מגניב! אהבתי
Keep up the good work
שמח שאהבת בועז. מקווה שתאהב גם את החלק השני.