בפוסט הזה אספר לכם מדוע אתם בעצם סטארט-אפ. אמנם אתם לא היי-טק, אבל אתם בהחלט סטארט-אפ. בהתחלה אספר לכם על שלבי הסטארט-אפ השונים, ואז אתן לכם 8 טיפים מניסיונם של אנשי סטארט-אפ. קריאה מועילה!
++
קוראי הבלוג הנאמנים שלי כבר יודעים, שהייתי פעם עורך דין, שהתמחה בדיני חברות (במיוחד בהגבלים עסקיים, אבל נעזוב את זה…). אולי זו הסיבה שאני חוזר על המשפט הבא אינספור פעמים כמו מנטרה:
מוזיקאים יקרים, אתם חייבים להתייחס לקריירה המוזיקלית שלכם כאל עסק – ביזנס. אחרת תישארו עם מוזיקה כתחביב. תחביב מאוד יקר.
אבל הקריירה המוזיקלית שלכם אינה "סתם" עסק. אתם אמורים להקים עסק יש מאין, במטרה לפתח "מוצר" ייחודי, בשוק מאוד תחרותי, שרווי באינספור אלטרנטיבות, כשרוב המוזיקאים לא מצליחים להגיע למצב בו הם מתפרנסים מהמוזיקה שלהם.
במילים אחרות: מוזיקאים יקרים, אתם מקימים סטארט-אפ!
אז למה שלא תלמדו מהניסיון הגדול שנצבר בעולם הסטארט-אפ?
4 השלבים הראשונים של סטארט-אפ:
1. שלב הרעיון
רעיון לשירות או למוצר ייחודי שמתגבש לכדי אמונה שמדובר ברעיון מספיק חשוב ומשמעותי, ששווה להשקיע דווקא בו את כל החודשים והשנים הבאות.
במוזיקה זה השלב בו החלטתם שמוזיקה זה מה שאתם רוצים לעשות בחיים. ממנה אתם רוצים להתפרנס. שכבר לא מדובר בתחביב נהדר או בלימודים כיפיים, אלא במשהו שאתם חייבים לעשות כדרך חיים.
2. שלב הקמה
לאחר גיבוש הרעיון והחזון של הסטארט-אפ, המייסדים מגבשים את מערכת היחסים ביניהם: חלוקת התפקידים, אופן קבלת החלטות, חלוקת ההון בחברה, כשתהיה, וכו'.
זהו שלב המעבר מהחלומות לקרקע המציאות. זה נורא כיף שכמה חבר'ה מנגנים יחד ומפנטזים ביחד על מופעים בפני אלפי אנשים, אבל כדי שהעסק יתרומם, אתם חייבים אנשים, שרואים כמוכם את הדברים ומוכנים לקחת את הדברים שלב אחד קדימה.
זה הזמן בו חלק מהחבר'ה שלכם יבינו שזה כבר לא בשבילם. הם אהבו לנגן אתכם, אבל זה לא החיים שלהם, הם לא רוצים או יכולים להשקיע הכל בסטארט-אפ המוזיקלי. מהם תיפרדו לשלום, עם כל הצער שבעניין.
לעומתם, אלה שנותרו אתכם, איתם צריך לעשות תיאום ציפיות, להגיע להסכמות לגבי חלוקת התפקידים, דרך קבלת ההחלטות וחלוקת הנכסים – כשיהיו.
אולי יעניין אותכם גם: אם לא תחליפו עכשיו חברים בהרכב שלכם תשנאו את עצמכם אחר כך
3. שלב גיוס הון קדם-ראשוני
כל סטארט-אפ זקוק לכסף כדי להמשיך ולחיות. השלב הקדם-ראשוני לגיוס ההון, כשעדיין מדובר ברעיון למוצר, בלי הרבה מעבר לזה. מדובר בכסף שמגיע מאמון במייסדים עצמם, לא באמון במוצר העתידי. זהו שלב ה Pre-Seed בו הכסף מגיע מהחסכונות של המייסדים, ממשפחה ומחברים.
אצל מוזיקאים זה לרוב השלב של האלבום הראשון ולפעמים אפילו האלבום השני. עדיין אין אוהדים אמיתיים, והכסף הנדרש להפקת האלבום מגיע מחסכונות המוזיקאים עצמם, ולפעמים גם מכסף שהמשפחה והחברים נותנים – בדרך של מימון המונים או "סתם" כמתנה או כהלוואה. לא כי הם בהכרח מאמינים במוזיקה – אלא כי הם מאמינים בכם.
4. שלב גיוס הון ראשוני
זה השלב הקריטי הראשון בחיי סטארט-אפ. בשלב הזה, הרעיונות מתגבשים לכדי תוכנית עסקית שאמורה לשכנע משקיעים חיצוניים – כאלה שאין להם רגשות אישיים כלפי המייסדים, ששווה להשקיע בסטארט-אפ כסף. זהו שלב ה Seed-Money.
לשם כך, דרושה תוכנית עסקית, ובה, בין היתר, הבנת השוק, הבנת ההגיון הכלכלי למוצר וקביעת לוח זמנים מוגדר.
ברוב המקרים, חברת סטארט-אפ נעזרת במשקיעים מוסדיים או פרטיים לגיוס הכסף הנדרש בשלב הזה. אבל יש מצבים בהם החברה מתרוממת ללא גיוס כסף ממשקיעים, אלא רק בשימוש במשאבים פרטיים ובהכנסה מלקוחות. מצב זה מכונהBootstrapping .
בעולם המוזיקה גיוס ה Seed Money ממשקיעים מקביל לרוב לחתימה בלייבל גדול, שמשקיע את הכסף הנדרש לשלב הזה בצמיחת האומן.
לעומת זאת, לרוב הגדול של מוזיקאים עצמאיים אין משקיע חיצוני, והם ייאלצו לעשות Bootstrapping ולהשתמש בחסכונות שלהם ובמיוחד להתרכז בהכנסה מלקוחות – האוהדים.
אצל רוב המוזיקאים זהו השלב בו העסק מתפורר ונופל.
למוזיקאים רבים אין ידע או יכולת איך להגיע לקהל הפוטנציאלי שלהם, ואיך לשכנע אותו להעדיף את דווקא אותם ואת המוזיקה שלהם על פני אינספור האפשרויות האחרות.
אז איך עושים את זה?
כמוזיקאים עצמאים, אתם חייבים להיות מדויקים. כשאין כסף, יש מעט מאוד מרחב תמרון ומרווח לטעויות ברוב ההחלטות שצריכות להתקבל.
הנה:
8 טיפים שלקוחים מעולם הסטארט-אפ שיכוונו אתכם בדרך הנכונה לקידום הקריירה המוזיקלית שלכם:
1. התמקדו במה שחשוב – הלקוח
כדי להתקדם אתם חייבים להפסיק לחשוב רק על שיקולים אומנותיים נטו ולהתחיל לייצר למוזיקה שלכם לקוחות. אוהדים.
המטרה שלכם היא לקוחות מרוצים. הן מבחינת איכות המוצר והן מבחינת התאמת המוצר ללקוח.
בלי אוהדים לא יהיו לכם הכנסות. ובלי הכנסות מהירות, לא תצליחו לשרוד.
לא יודעים איך ליצור למוזיקה שלכם אוהדים? עיצרו הכל ותתרכזו רק בזה.
לקריאה נוספת: איך תבנו לעצמכם קהל אוהדים ב-10 צעדים פשוטים
2. בלי פניקה – אל תירו לכל הכיוונים
מכירים את עיקרון פארטו? ש-20% מהלקוחות יביאו לכם 80% מההכנסות? אז מעכשיו עיקרון פארטו הוא החבר הכי טוב שלכם.
זהו מה הקהל שיביא לכם את מירב ההכנסות – וחיתרו להגיע רק אליו. אם המוסיקה שלכם רלוונטית בעיקר לנשים לילדים בשנות ה-30 לחייהן, אל תנסו לדבר גם אל בנות טיפשעשרה או אל גברים מזדקנים. גם אם זה אומר שתפסידו קצת אוהדים.
נסו למקסם את המשאבים שיש לכם בפנייה מדויקת לקהל העיקרי שלכם?
לא יודעים עדיין מי הקהל הפוטנציאלי שלכם? (או לחילופין חושבים שהמוזיקה שלכם מתאימה לכוווולם?) זה הזמן לעצור הכל ולהתעסק בזה. אחרת – כל מה שתעשו – זה בזבז הכסף והזמן היקרים שלכם לחינם.
שווה קריאה: FOMO – הפחד מהחמצה: למה הוא דופק אתכם ואיך תתגברו עליו
3. וודאו שלמייסדים יש את הכישורים המתאימים
לחברת סטארט-אפ שעובדת על Bootstrapping אסור לגייס כוח אדם יקר שלא לצורך. לכן המייסדים לוקחים על עצמם תפקידים שונים ותחומי אחריות רחבים, גם כאלו שאין להם ניסיון או רקע בהם.
זה בדיוק מה שאתם צריכים לעשות. אתם צריכים ללמוד לכסות את מרבית תחומי הפעילות של העסק, אחרת תשרפו כסף חיוני לכם להמשך הפעילות על שירותי בוקינג, יח"צ, גרפיקה, עריכות וידאו וכל השאר.
אתם חושבים שאתם טובים במוזיקה ולא בכל "מה שמסביב" ולכן אחרים צריכים לעשות את כל השאר עבורכם? (הו, שלום למושג ה"נפלא" – "מנהל") – זה הזמן לנסות להשיג חוזה בלייבל גדול, ואם לא תצליחו (ורוב הסיכויים שלא) – הגיע הזמן שתתנערו מהאשלייה שתהיה לכם קריירה מוזיקלית. כי אח"כ הנפילה תהיה הרבה יותר כואבת.
4. נהלו את תזרים המזומנים שלכם בצורה חכמה
מאחר ואין לכם משקיע, החסכונות והרווחים שלכם הם גם הבסיס לגדילה עתידית של הקריירה המוזיקלית שלכם.
אתם חייבים לנהל את ההכנסות והתקציב בצורה שקולה וחכמה.
- לשכור רביעיית מיתרים לשני שירים מהאלבום זה בהחלט ייתן אימפקט מוזיקלי מעולה;
- להעסיק מנהל מוזיקלי איכותי ויקר בהחלט יכול ליצור אלבום יותר טוב;
- לעשות וידאוקליפ מושקע ויפהפה –יכול אולי לעורר יותר עניין
אבל אתם בטוחים שזה הדבר שהכי נכון לכם לעשות בכסף שלכם עכשיו? (רמז: לא!)
מה כן? אתם כן צריכים לשקול להשקיע בייעוץ של מנהל פיננסי חיצוני, שיביא עמו ניסיון רב ותובנות מקצועיות, ויוכל לעזור לכם להתקדם בצורה מוצלחת.
חשוב שתקראו: כיצד תכשלו כמוסיקאים. חלק ה: תמשיכו לבזבז את הכסף שלכם על הדברים הלא נכונים
5. השיגו החזר מהיר להשקעות שלכם
אל תמתינו שהאלבום שלכם יהיה מושלם לפני שתתחילו "לדבר" עם הקהל הפוטנציאלי שלכם. זה אולי נכון אומנותית לעשות (רמז: לא ממש!) – אבל זו התאבדות כלכלית.
צאו לשוק המוזיקה כמה שיותר מהר. גם אם הייתם שמחים לעוד כמה שעות אולפן על השיר. רק ככה תוכלו להגיע למודעות הקהל הפוטנציאלי שלכם במהירות הכי גדולה.
נכון. זה אומר שהמוזיקה לא תהיה מושלמת. אז מה. נאי מכיר לא מעט מוזיקאים מצליחים, שקשה להם להקשיב לאלבום הראשון שלהם, כי הם שומעים בו המון טעויות או היום הם היו עושים בו דברים אחרת. ככה זה.
אל תחכו לאלבום המושלם. צאו לשוק במהירות והתחילו לייצר לכם קהל והכנסות מהירות. הפידבקים שתקבלו יעזרו לכם לשפר תוך כדי תנועה.
אל תשכחו. בלי קהל – לא תהיה לכם הכנסה, ובלי הכנסה – לא תוכלו להמשיך ליצור.
6. הפכו את לקוחותיכם לשגרירים
אוהדים אמיתיים יתרמו לכם יותר מכל דבר אחר. הם יהפכו לשגרירים שלכם, לאנשי המכירות שלכם, ליחצנים שלכם.
היום אין דרך טובה יותר לשווק מאשר מפה לאוזן. יותר מכתבה בעיתון. יותר מפלייליסט של גלגל"צ. יותר מפלייליסט של ספוטיפיי.
לכן אתם צריכים להשקיע המון באוהדים שלכם. לספק להם תכנים מעניינים, להכניס אותם למאחורי הקלעים של הסטארט-אפ שלכם. לפנק-לפנק-לפנק. בוודאי לא להתייחס אליהם כאל ארנק מהלך, ולדחוף להם ספאם פרסומי בכל מקום שהם פוגשים אתכם – ברשתות החברתיות ובניוזלטר שלכם.
קיראו גם את זה: 8 טיפים פשוטים ליצור אוהדים אמיתיים
7. העסיקו את הטובים ביותר
ככל שהעסק שלכם יגדל, כך יגדל הצורך להוסיף אנשי צוות. אולי איש מכירות/בוקינג אולי איש יח"צ, אולי איש דיגיטל (קידום ממומן). אולי מנהל (סתם… זה אתם באמת לא צריכים…)
לסטארט-אפ כמוכם, שמתקיים בכוחות עצמו, כל בחירה מוטעית באיש צוות היא קריטית. והתיקון – יקר מאוד.
לכן אל תתפשרו על חובבנים שיתחלקו על הזקן שלכם, רק בגלל שאין לכם כסף. העסיקו את הטובים ביותר לכם.
אין לכם כסף? עשו זאת בעצמכם בינתיים.
8. קחו לכם יועצים מנוסים
חברות אשר ממומנות בהשקעה חיצונית, נהנות מיתרונות נוספים שאינם באים לידי ביטוי רק בכסף. ובמיוחד הן נהנות מייעוץ והכוונה שאותן חברות זוכות לקבל מהמשקיעים.
זה המצב גם אצל מוזיקאים שחותמים בלייבלים גדולים. זה אולי היתרון המשמעותי היום של חתימה בלייבל גדול לעומת הליכה בדרך עצמאית.
לכן, למוזיקאים עצמאים שפועלים בשיטת ה- Bootstrap חיוני לבחור יועצים מנוסים, שידריכו אותם, ויעניקו להם מניסיונם ומומחיותם בנושאים עסקיים, ובשאלות והתלבטויות שיעלו לכם לאורך הדרך.
לסיכום: 8 טיפים שלקוחים מעולם הסטארט-אפ שיכוונו אתכם בדרך הנכונה לקידום הקריירה המוזיקלית שלכם:
1. התמקדו במה שחשוב – הלקוח
2. בלי פניקה – אל תירו לכל הכיוונים
3. וודאו שלמייסדים יש את הכישורים המתאימים
4. נהלו את תזרים המזומנים שלכם בצורה חכמה
5. השיגו החזר מהיר להשקעות שלכם
6. הפכו את לקוחותיכם לשגרירים
7. העסיקו את הטובים ביותר
8. קחו לכם יועצים מנוסים