כבר סיפרתי לכם בעבר שקראתי כבר מאות רבות של ביו'ז של אומנים – קורות חיים של מוזיקאים – במהלך השנים. רובם המכריע לא היו טובים. וכשאני אומר "טובים" אני מתכוון שהביו לא עשו את העבודה העיקרית שלשמם הם נועדו – הם לא יצרו אצלי עניין וסקרנות להאזין למוסיקה של מי שעומד מאחורי הביו.
מוסיקאים יקרים, חשוב שתפנימו:
ביו אינו קורות חיים וגם לא אוטוביוגרפיה. מטרתו העיקרית היא לגרום לקוראיו לרצות להאזין למוסיקה שלכם.
ואל תקלו ראש בחשיבות הביו. הביו שלכם ילווה אתכם לכל מקום שתפנו: כשאתם מגישים מועמדויות לפסטיבלים, פונים למועדונים, בבקשת תמיכה ותקצוב, באתר שלכם, ב-EPK, ברשתות החברתיות. הביו הוא חלק מהותי מתעודת הזהות המקצועית שלכם.
בקיצור – חשוב שיהיה לכם ביו מעולה
לפחות לכם יצא משהו מהקריאה שלי את מאות הביו המשמימים:
הרכבתי עבורכם 10 טיפים לכתיבת ביו מושלם:
1. כתבו מעניין
ככל שהביו שלכם ישעמם יותר ויהיה דומה למאות ביו אחרים, כך קטן הסיכוי שאנשי התעשייה יקשיבו למוסיקה שלכם.
2. פרטים חשובים בהתחלה
אתם לא באמת יודעים שמי שיקרא את הביו שלכם ישרוד עד סופו נכון?
3. תעשו השוואות
עזרו לקוראי הביו לקטלג אתכם בז'אנרים המוסיקלים השונים. הם צריכים לדעת אם אתם מתאימים למועדון/פסטיבל שלהם.
4. ספרו סיפור
צרו עניין ומשכו את תשומת הלב בכך שתשלבו חלק מ"הסיפור" שלכם בים הפרטים: איך התחלתם לנגן, הסיפור של תחילת ההרכב, סיפור על האלבום וכו'.
5. כיתבו כמו שאתם מנגנים
אל תכתבו משפטים עמוסי מילים. נסו להכניס "זרימה" לכתיבה, כך שהביו יהיה קל יותר לקריאה וקרוב ככל הניתן ברוחו למוסיקה שלכם. זה גם יעזור מאוחר יותר לאנשי התעשייה והתקשורת כשיזדקקו לפסקה עליכם.
6. מנו את הישגיכם
הופעתם ברשימת 10 ההרכבים הטובים במקומון של כפר סבאי? הצלחתם לממן את ההדסטארט שלכם במלואו? קיבלתם תמיכה להוצאת אלבום ממשרד התרבות? זה שייך לביו. גם אם ההשגים נראים לכם מקומיים או לא משמעותים. הם כן.
7. בלי סופרלטיבים
מקומם של סופרלטיבים כמו "ענק הסקסופון", "אחד המוסיקאים הצעירים המוכשרים ביותר" וכו', בציטוטים מפי אחרים. לא בביו. זה נשמע נואש וחובבני לקרוא סופרלטיבים שאתם כותבים על עצמכם.
8. כתבו ביו של ההרכב, לא של חברי ההרכב
אם אספרנזה ספולדינג מנגנת על בס אצלכם – אני מרשה לכם לחרוג מהכלל הזה.
בעיקרון – אם הלהקה שלכם פעילה ויש לה סיפור לספר – ספרו אותו. מותר כמובן לספר על חברי הלהקה ועל השגיהם מחוץ ללהקה ולפניה, אבל לא במקום סיפור הלהקה. אם תעשו את זה, זה יישמע כאילו הלהקה שלכם חדשה ובתולית, וזה לא הרושם שתרצו להעביר.
9. 250 מילה לא יותר
מגילה זה לפורים לא לביו.
אתם מוזמנים להמשיך ולכתוב עוד ועוד ועוד, אבל קחו בחשבון שרוב הסיכויים שאף אחד לא יקרא את מה שכתבתם מעבר לאותן 250 מילים.
10. קחו עזרה
לא כולנו מומחים בכתיבה. בוודאי לא בכתיבה באנגלית. שיקלו לשכור כותב מקצועי לכתיבת הביו שלכם. מדובר בהשקעה חד פעמית לא גדולה עם תוצאות ותועלות מתמשכות.
יש לכם עוד טיפים ? אתם לא מסכימים עם דברים שכתבתי? אשמח לקרוא את תגובותיכם!
מה ההגדרה שלך לביו?
איך ומתי משתמשים דווקא בביו ולא בקורות חיים וכו׳…