לפני מספר שבועות פרסמתי בשני המשכים את הפוסט "12 מוזיקאים מנוסים נותנים עצות-זהב למוזיקאים בתחילת דרכם". שאלתי 12 מוסיקאים מנוסים שתי שאלות, שלדעתי כל מוסיקאי בתחילת הדרך היה שמח לקרוא את התשובות להם:
1. דבר אחד שחבל שלא סיפרו לך בתחילת דרכך כמוסיקאי
2. עצה חשובה אחת ממך למוסיקאים בתחילת דרכם.
בשני הפוסטים ההם, פרסמתי את תשובותיהם של אהוד בנאי, גילי יאלו, עומר קליין, יוסי סאסי, חן רותם ("סגול 59"), יהודה עדר, מיקי גבריאלוב, יהודה קיסר, יוסי פיין, שי מאסטרו, דוד ד'אור ושי בן צור.
יעל ברונשטיין, מוסיקאית מבטיחה בתחילת דרכה, פנתה אלי בשאלה סופר-לגיטימית: מדוע לא נכללו גם מוסיקאיות מנוסות בפוסט. עניתי לה את שעניתי (אחזור כאן בקצרה: פניתי רק למוסיקאים מנוסים שייעצתי להם, או למנהליהם, בעבר. למרות שעבדתי ואני עובד עם הרבה מוסיקאיות צעירות ומוכשרות, מסתבר שייעצתי עסקית למעט מוסיקאיות מנוסות. פניתי למוזיקאים מנוסים לא מעטים, ובהם אותן מוסיקאיות מנוסות איתן עבדתי. פרסמתי את התשובות של כל אלה שענו לי.)
זרקתי ליעל את הכפפה, והצעתי לה לאסוף תשובות ממוסיקאיות מנוסות, ואני אשמח לארח את הפוסט אצלי בבלוג.
יעל הרימה את הכפפה ונרתמה למשימה במהירות ובהתלהבות. היא צירפה אליה את נהדי לזר, איתמר ברנשטיין ושירה ז. כרמל (שגם משתפת מניסיונה כמוסיקאית) ויחד הם הכינו את הפוסט הזה.
12 מוסיקאיות מנוסות נשאלו את אותן 2 השאלות ששאלתי בפוסטים המקוריים. שאלות שלדעתי כל מסיקאי בתחילת הדרך היה שמח לקרוא את התשובות להם.
לטעמי חשוב שאת התשובות שנתנו המוזיקאיות הללו, יקרא כל מוזיקאי בראשית דרכו.
בחלק הקודם תמצאו את תשובותיהן של נרקיס, דנה ברגר, מאיה בלזיצמן, חן לוי, שירה ז. כרמל ודורון טלמון.
בחלק הזה, השני והאחרון של הפוסט, תוכלו לקרוא את דברי החוכמה והניסיון של 6 מוסיקאיות נהדרות נוספות: אסתר רדא, דניאלה ספקטור, גל דה פז, טל גורדון מאיה איזקוביץ' ואיה כורם
קריאה מועילה!
**
אסתר רדא
צילום: פייסבוק
1. דבר אחד שחבל שלא סיפרו לי בתחילת הדרך כמוסיקאית
מוסיקאית זה להיות עצמאית, ולהיות עצמאית זה לנהל עסק. וזה אומר להתעסק בדברים שממש לא קשורים למוסיקה, כמו שיווק, הפקה, ניהול, פיננסים. גם אם יש לך אנשים שעושים את כל הדברים האלה, את חייבת להבין בזה ושתהיה לך בקרה על הדברים. כי לא משנה כמה האנשים האלה מוכשרים, לאף אחד לא יהיה אכפת מהעסק שלך כמו לך בעצמך.
2. עצה חשובה אחת ממך למוסיקאים ומוסיקאיות בתחילת דרכם
מוסיקה היא מתנה שקיבלת בכדי שתעבירי אותה לאחרים. ה״אישור״ היחידי שאת צריכה הוא של עצמך. תהיי מאושרת על ידי עצמך. אז כשאת עולה לבמה, שרה או מנגנת, תזכרי שאת באה לתת, גם לקבל אבל בעיקר לתת.
דניאלה ספקטור
צילום: פייסבוק
1. דבר אחד שחבל שלא סיפרו לי בתחילת הדרך כמוסיקאית
אני שמה לב, שככל שהעשייה שלי נמשכת באופן רציף, דרך הופעות, הקלטות ויציאות של סינגלים ואלבומים, ההד שחוזר אליי מהעולם הולך וגדל. בתחילת הדרך הייתי מאוד מאוימת מהמומנטום, איזו תחושה שהכל צריך לקרות עכשיו או שזה לא באמת קורה. אבל אני רואה, שכמו גינה שמטפחים שנים, לאט לאט היא מביאה חזרה עוד ועוד פירות.
כל עוד מתמידים משהו משתנה. יש משהו בהגיון הזה שנותן לי ביטחון. זה דורש מידה לא מעטה של סבלנות והליכה למרחקים ארוכים. הקסם, המזל והמומנטום, הם חלק חשוב, אבל לא גדול. העשייה המתמשכת היא שהופכת את המוזיקה והקריירה למציאות, לדרך.
2. עצה חשובה אחת ממך למוסיקאים ומוסיקאיות בתחילת דרכם
בתהליך היצירה לפעמים מגיע הרגע שבו עולות תחושות קשות, הכל מרגיש לא טוב והבטן מתהפכת. אל תתנו לזה לנהל את התהליך, קחו אוויר ותתקדמו מהנקודה הזו, העזרו באנשים שעובדים איתכם, ותסמכו על מי שעשה את ההחלטות עד עכשיו (אתם).
גל דה פז
צילום: אלון לוין. פייסבוק
1. דבר אחד שחבל שלא סיפרו לי בתחילת הדרך כמוסיקאית
שכישרון זה לא מספיק.
2. עצה חשובה אחת ממך למוסיקאים ומוסיקאיות בתחילת דרכם
תמיד ללכת עם האומנות. אם זה לא כיף זה לא שווה. לעבוד קשה כל הזמן לעבוד ולשאוף קדימה – אבל לא לשכוח לשים לב מה כבר עשית ואיפה אתה נמצא.
ושיהיה כיף. הכי חשוב.
טל גורדון
צילום: פייסבוק
1. דבר אחד שחבל שלא סיפרו לי בתחילת הדרך כמוסיקאית
האישיות היא הדבר שיקבע כמה רחוק תגיעו, ולא הכישרון. כישרון הוא חלק מאד קטן במכלול שנקרא 'יוצר'. הוא זרע שמנביטים, והיכולת שלו לפרוח תלויה רק בכמה תטפחי את הכישרון הזה. המילה 'מוכשר' היא גם המשקל הסביל של מישהו שהכשירו אותו.
יש שלוש מילים סביב השורש הזה: כישרון, כישורים וכושר.
הכישרון הוא הגרעין הבסיסי, אבל מה שיקבע לאן הוא יוביל אותך זה הכושר, כלומר האימון והטיפוח, שיעזרו לך להרחיב את הכישורים שלך. והיום זה נכון מתמיד.
כדי לעשות את הדרך הזו, צריך טונות של אמונה שאת שווה את זה, או שתהפכי להיות שווה את זה, אם רק תתעקשי להמשיך ולטפח את עצמך, ולגלות, תוך כדי תנועה, איפה העוצמה שלך, ואז ללכת עליה.
זה אומר לפתח אישיות שיכולה לשאת את הקונפליקט המטורף של להיות פרונטמן – מצד אחד להיות רגיש מספיק כדי ליצור, ומצד שני לפתח עור של פיל כדי להתמודד עם המלחמה על המקום שלך, עם התגובות, עם הדחיות – עד שאתה מנצח ומשיג את המקום שלך.
הדברים הכי חשובים בתהליך הזה הם אמונה עצמית חסרת פשרות, שמאפשרת לכם כל הזמן לעבוד וליצור ולהיות בעשייה.
יש לנו נטייה לחשוב שהדברים הקובעים הם באמת השירים, אבל השירים הם רק חלק מתמונה רחבה, ובתמונה הזו, לנקודה ספציפית בזמן יש משמעות גדולה.
אם כבר הגעת למצב שבו יש סביבך באזז מסוים, יש את הרבע שעה שבה את 'האיט גירל'. ברבע השעה הזו אנשים מתעניינים במה שאת עושה, ופנויים לתת מקום לדברים שאת מוציאה.
נצלי אותה, כי היא נגמרת. זה הזמן להוציא כמה שיותר – כי יש מי ששומע עכשיו ומגיב, וזה לא תמיד ככה. ברבע השעה הזו אל תפחדו להוציא שירים פחות טובים, כי כששיר נוגע באנשים, הוא מנצח גם את השירים הפחות מוצלחים שתוציאו. יש לנו פחד מזה ששיר לא טוב יעשה לנו נזק, אבל זה לא נכון. הכוח של שיר שנוגע למישהו בלב מנצח הכל.
2. עצה חשובה אחת ממך למוסיקאים ומוסיקאיות בתחילת דרכם
העצה שלי נובעת מכל מה שכתבתי בתשובה הראשונה: אל תפחדו לטעות. זה הדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות. כל הטעויות מובילות אתכם, בסוף, למקום הנכון.
מאיה איזקוביץ'
צילום: ג'ורדן ג'וזף לוי. פייסבוק
1. דבר אחד שחבל שלא סיפרו לי בתחילת הדרך כמוסיקאית
סיפרו לי יותר מדי. זה יכול להיות מאוד מבלבל ומשתק. לכל אחד יש דעה והרבה פעמים אנשים חושבים שהם יודעים הכי טוב ויותר טוב ממך, בעיקר כשאתה בתחילת הדרך.
2. עצה חשובה אחת ממך למוסיקאים ומוסיקאיות בתחילת דרכם
זה מתקשר גם לתשובה הראשונה, העצה הכי משמעותית שיש לי לתת היא STAY IN YOUR LANE. תישארו בנתיב שלכם. תתמקדו בעצמכם וביצירה שלכם, בלפרוץ את הגבולות שלכם, בלהתאמן, בלנסות, בלעשות. ובראבק!
להראות את מי שאתם בצורה הכי אותנטית שאפשר, ולא לחכות לאף אחד. תמשיכו כל הזמן לחלוק את היצירה שלכם עם העולם בכל הפלטפורמות האפשריות (הופעות, סושיאל מדיה…) ותדעו שיגיעו אליכם ההזדמנויות המתאימות.
איה כורם
צילום: מייקל טופיול. פייסבוק
1. דבר אחד שחבל שלא סיפרו לי בתחילת הדרך כמוסיקאית
אין דבר כזה סיפור סינדרלה באמת. מה שנשמע לך בהתחלה כמו אגדה הוא כנראה סיפור עם מוסר השכל.
2. עצה חשובה אחת ממך למוסיקאים ומוסיקאיות בתחילת דרכם
נסו להבין כל דבר שאומרים סביבכם. בין אם זה ז'רגון טכני, טרמינולוגיה משפטית וצינורות שיווק. כמה שתהיו יותר מעורבים ועם יד על הדופק, כך תבינו יותר מה לא עשיתם טוב.