7 שאלות עם יאנוש מאקוך

יאנוש מאקוך מנהל פסטיבל תרבות יהודית בקרקוביאנוש מקוך Janusz Makuch הוא המנהל והמייסד של פסטיבל התרבות היהודית בקראקוב. הפסטיבל האגדי נוסד לפני 25 שנים. מקוך גם חבר בוועדה האומנותית של החשיפה הבינלאומית לג'אז ולמוסיקת עולם, שקבעה את ההרכבים המשתתפים בחשיפה של שנת 2012 וזו שתתקיים בנובמבר 2013. 

שאלתי אותו 7 שאלות:

1. כשאתה בונה את התכנית האומנותית של הפסטיבל שלך, כמה זה חשוב מבחינתך לראות את ההופעות בלייב לפני כן?

זה למעשה הדבר הכי חשוב בשבילי. מוסיקה אינה רק תווים וטכניקה, היא גם אומנות העברת האנרגיה המיסטית אל הקהל. הדרך היחידה לחוש זאת היא להיות בהופעה. כל דרך אחרת – יוטיוב או דיסקים לא מעבירים את התחושות החשובות הללו בצורה מלאה וטובה. 

2. כמה חשוב למוסיקאי לעבוד עם מנהל/פרומוטר/בוקר? האם היחס שלך למוסיקאי הפונה אליך עצמאית שונה מהיחס שלך אם פונה אליך מנהל או פרומוטר או סוכן אומנים?

זה תלוי במנהל או בפרומוטר. להיות מנהל או פרומוטר זו לא עבודה – זו שליחות. הם חייבים לאהוב את המוסיקה של האומנים שלהם באופן טוטאלי. רוב המנהלים והפרומוטרים אינם כאלה ולכן אני לרוב לא אוהב לעבוד איתם ומעדיף לעבוד ישירות מול האומן. יש כמובן יוצאי דופן איתם תענוג לעבוד. אבל אני לא מתייחס שונה לאומן רק בגלל שיש או שאין לו מנהל. האומנים הם תמיד בראש מעייני. בלעדיהם לא היינו קיימים.

3. איך אתה בוחר את האומנים שיופיעו בפסטיבל?

אני מטייל בעולם והולך להרבה הופעות. מנסה להכיר את הדברים החדשים והמקוריים בעולם המוסיקה היהודית. אני כמובן גם מאזין להרבה מוסיקה. בעקרון, אני משתמש באינטואיציה ובניסיון שצברתי לבחירת ההרכבים. למזלי יש לי צוות מעולה ואני מקשיב להמלצותיהם ולהעדפותיהם. בנוסף יש לי משהו שאפשר לקרוא לו ועדה מייעצת לא פורמלית הכוללת כמה חברים טובים שלי, חלקם מוסיקאים מצוינים וחלקם כאלה שאני סומך על שיקול דעתם. אני מקשיב לכל אלה, אבל בסופו של דבר ההחלטה את מי להזמין היא שלי. 

4. מה העצה החשובה ביותר שאתה יכול לתת למוסיקאי שרוצה להופיע בפסטיבל שלך?

להתאמן עוד ועוד ועוד. לעולם לא להתחנף לקהל שלך ולהיות שלם עם המוסיקה שלך.

5. האם יש פסטיבלים או מקומות ספציפיים אליהם אתה רגיל ללכת כדי להכיר מוסיקה חדשה שיכולה להתאים לפסטיבל שלך?

אני מבקר הרבה פעמים בשנה בישראל ובארה"ב.

בישראל אני הולך לפסטיבלים כמו החשיפה הבינלאומית לג'אז ולמוסיקת עולם, פסטיבל הפיוט בבית אבי חי בירושלים, פסטיבל העוד בירושלים, פסטיבל מוסיקה מקודשת בירושלים. אני הולך למופעים בודדים במקוות כמו בית אבי חי, אברם בר, לבונטין 7 ועוד.  

בארה"ב – הכל מרוכז בניו יורק – The Stone, Joe's Pub, 92nd Street Y, Lincioln Center ועוד המון מקומות קטנים במיוחד בברוקלין. 

בפולין – כל האומנים היהודים-פולנים המעניינים מופיעים ב Cheder Cafe שלי.

6. האם לדעתך מוסיקאים צריכים לדבר עם הקהל בזמן ההופעה או רק לנגן?

זה נושא עדין ומורכב מאוד. זה תלוי במקום, בקהל, ברפרטואר ובאישיות של האומנים. לפעמים אני רוצה לרצוח מוסיקאי שמדבר יותר מידי במקום לנגן. אני יודע שיש כאלה שאוהבים לשמוע את המוסיקאים מספרים סיפורים או בדיחות וכו', אבל אני כנראה שמרן ואני אוהב שהמוסיקה מדברת בעד עצמה. 

7. כמה חשוב למוסיקאי שיהיה לו אתר משלו?

בימינו כשאנשים נולדים עם אייפון ביד ומחשב צמוד לגוף, אומנים פשוט חייבים אתר משלהם. אם אין לך אתר – אתה לא קיים. נקודה. כנ"ל גם פייסבוק – אומנים חייבים שיהיה להם דף אומן בפייסבוק. זה החוק היום. מצד שני – לי עצמי אין פייסבוק, אז…

Speak Your Mind

*

5 × 4 =

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.