
בשנתיים האחרונות הפיקה Good Music Company את A Night in Tel Aviv – ערבי ג'אז ישראלי באולם הקונצרטים האגדי Bimhuis באמסטרדם. הערב האחרון התקיים באפריל השנה והשתתפו בו עומר קליין טריו, אלי דג'יברי קווארטט וחמישיית עומר אביטל ו-Suite of the East.
שאלתי אותו 7 שאלות:
- אילו שיקולים אתה שוקל כשאתה מחליט האם לעבוד עם מוסיקאים
זה הנושא הכי מעניין בכל נושא ניהול מוסיקלי/בוקינג.
דבר ראשון אני בוחן את הפרמטרים האומנותיים: פרייזינג, יכולת טכנית, המלודיוּת בנגינה, נוכחות בימתית, אינטרקציה עם קהל, וכו'. אני מנסה לשקול שיקולים רציונליים ולא אלמנטים סובייקטיביים כמו הטעם האישי שלי במוסיקה.
דבר שני שאני בוחן באומן הוא ה-Selling Point של האומן – היתרונות השיווקיים שלו, שזה חלק חשוב ביותר בהצלחת כל אומן: ה-EPK שלו, אתר האינטרנט שלו, האם יש לו ערוץ יוטיוב פעיל ומספר הצפיות בקליפים שלו, כמה Fans ו-Followers יש לו ברשתות החברתיות, האינטרקציה שיש לו עם האוהדים שלו ברשתות החברתיות, גודל ההרכב, עלות הפקת מופעי ההרכב, הזדמנויות עסקיות ועוד.
אבל אחרי כל השיקולים הרציונליים הללו, בסופו של דבר אני מחליט לפי תחושה פנימית שלי אם זה יכול לעבוד עם אותו אומן.
- כמה חשוב הקשר האישי שלך עם האומן? ובאופן כללי יותר כמה חשובים כישורים חברתיים לאומן?
חשובים ביותר!
באופן אישי, אם אני לא יכול לתקשר עם אומן – זה לא יעבוד ביננו. חד וחלק. אני לא צריך להיות החבר הכי טוב של האומן והוא לא צריך להתקשר אלי כל יום או משהו דומה, אבל אם לא נוצרים יחסי קרבה כאלה שאנחנו יכולים לצחוק ולבלות (to hang) ואין יחסי אמון – זה פשוט לא יעבוד. מצטער, אבל ככה זה אצלי.
באופן כללי, תעשיית המוסיקה היא יותר מהכל Peoples Industry. בלי קשרים חברתיים טובים אף אחד לא ישים לב אליך. לי לקח שנתיים לבסס קשרים בינלאומיים טובים ואני צריך כל הזמן לתחזק אותם.
נטוורקינג זה אומנות האיזון בין המסר שרוצים להעביר (המוסיקה, האומן), והדרך בה מעבירים אותה (איך/מתי/כיצד).
המסר שלי לאומנים הוא: אסור להיות טורדנים, אבל נסו להכיר את בן השיח שלכם. אפשר לדבר על מוסיקה, פוליטיקה, ספורט – מה שלא יהיה – שיש לכם עניין משותף. הסמול טוק הזה הוא כשלעצמו כבר נטוורקינג. השקיעו זמן באחרים, הקשיבו לבן השיח שלכם. היו סקרנים, דברו בפתיחות ובצורה ידידותית עם בטחון עצמי וכמובן – היו עצמכם.
יש כאלה שנולדו עם היכולת הזו לתקשר עם אנשים (Peoples Skills) ולהם קל הרבה יותר, אבל אפשר ללמוד את זה. הקדישו לזה זמן – זה חשוב!
- האם חשוב שלאומנים יהיה EPK ומה צריך ה-EPK להכיל?
חשוב ביותר! היום אם אין לך EPK טוב – אתה לא תוכל להופיע בשום מקום.
EPK טוב צריך להיות בן עמוד רשת אחד (Webpage), באנגלית טובה ובלי שגיאות כתיב. EPK טוב צריך להיות נוח לקריאה. והוא צריך להכיל: (1) 2-3 קליפיםשל וידאו – הכי טובים או הכי נצפים; (2) 2-3 קטעי אודיו – הכי טובים או הכי מנוגנים; (3) תמונות באיכות גבוהה להורדה; (4) ביוגרפיה טובה; (5) לוח מופעים (עבר ועתיד); (6) 4-5 ציטטות תקשורת הכי טובות ולינקים לראיונות/הביקורות המלאים; (7) ריידר טכני וריידר אירוח להורדה; (8) כל פרטי הקשר (מנהל, פרומוטרים, סוכנים, האומנים עצמם).
- האם אתה פונה לאומנים או שהם פונים אליך בבקשה לייצגם?
זה קורה גם ככה וגם ככה, אבל רוב האומנים שאני עובד איתם – ביקשו שנעבוד יחד אחרי שראו שאני מאוד אוהב את המוסיקה שלהם. המנהל של האומן הראשון שהתחלתי לייצג Erik Truffaz פנה אלי אחרי סיבוב הופעות משותף של אריק ושל הלהקה שאני מנהיג (מייק הוא מנהיג ההרכב והקלידן של The Mirror Conspiracy. ברק) וביקש ממני לארגן לו כמה הופעות בהולנד. התוצאות היו מעולות ומאז אני עושה לו את הבוקינג בהולנד ובבלגיה. מאז החברה שלי גדלה והתפתחה ואנחנו עובדים עם יותר מ-20 אומנים והרכבים מכל רחבי העולם, שלטעמנו הם מעולים ומרתקים.
- מה לדעתך הכלים והפלטפורמות השיווקיים החשובים ביותר למוסיקאים לקידום הקריירה שלו?
אינטרנט. בלי שום ספק, הוא היום הפלטפורמה השיווקית הכי חשובה. האינטרנט מאפשר לאומן שליטה מלאה על איך הוא ייראה לעולם. כולם יכולים להאזין לכם האומנים להכיר אתכם – בלי קשר מאיפה אתם. הבעייה העיקרית היא עודף המידע שיש היום ברשת. מה שאומר שעליכם האומנים להיות כמה שיותר רלוונטיים, ניתנים לגילוי ונראים לעין. האינטרנט מאפשר לכם האומנים לשמור על קשר עם האוהדים שלכם ולהגדיל את בסיס האוהדים שלכם הרבה יותר ממה שאפשר היה לפני עידן האינטרנט.
לנו, סוכני האומנים, האינטרנט מאפשר לצפות כמה קל יהיה לנו לשווק את האומנים: אם יש להם בסיס אוהדים גדול, הרבה צפיות ביוטיוב שלכם ויש להם קשר טוב עם האוהדים, לנו הסוכנים זה אומר שהם רלוונטיים, שיהיה יותר קל למכור כרטיסים למופעים שלהם ולמכור את המוסיקה שלהם.
לכן, עצתי לאומנים: אתם צריכים אתר טוב, דף אומן בפייסבוק, טוויטר, יוטיוב, Vimeo, Flickr. המוסיקה שלכם צריכה להיות ב-iTunes, Spotify, Bandcamp, Soundcloud ועוד. פרסמו פוסטים וטוויטים בצורה רציפה, תייגו בצורה חכמה, תזמנו את הפוסטים והטוויטים שלכם כהלכה, היו אישיים בפוסטים ובטוויטים שלכם וקיימו עם האוהדים דיאלוג מתמשך. הקפידו לפרסם קליפים, אודיו, תמונות באיכות גבוהה, ספקו תוכן בלעדי לאוהדים שלכם – כזה שלא יוכלו להשיג אותו בשום מקום אחר.
בשבילי – אומנים שמזניחים את הנוכחות האינטרנטית שלהם, לא מתייחסים לקריירה שלהם ברצינות.
- האם מניסיונך המצב הפוליטי של ישראל משפיע על יכולת האומנים הישראלים לפרוץ החוצה?
לא. מעולם לא היו לי בעיות מסוג זה כשאני עשיתי ועושה בוקינג לאומנים ישראלים. "המצב" היה פקטור פעם אחת, כש Erik Truffaz קיבל איומים שלא יופיע בפסטיבל הג'אז באילת. אבל הוא הופיע בכל זאת כמובן.
אני עושה הפרדה מוחלטת בין הנושא הפוליטי והמוסיקלי, למרות שהנושא הפוליטי אצלכם מעניין אותי מאוד. (זה המקום לספר שבנוסף להיותו סוכן אומנים, מייק הוא מרצה בכיר לדיני זכויות האדם ומשפט חוקתי באוניברסיטה בהולנד. ברק). מניסיוני רוב אנשי תעשיית המוסיקה נוהגים כמוני.
- מה העצה הכי חשובה שהיית נותן לאומנים ישראלים הרוצים לפרוץ לשוק הבינלאומי?
אני אתן להם 3 עצות:
(1) ודאו שכל החומרים שיש לכם ברשת הם באנגלית. אף אחד לא קורא עברית חוץ מישראלים.
(2) הרבה מוסיקאים ישראלים צריכים לשפר את השיווק האינטרנטי שלהם. השקיעו באתר טוב והשקיעו בפיתוח קשרים עם האוהדים שלכם – והגדילו את בסיס האוהדים.
(3) הקדישו מאמץ להיות חלק מקהילת המוסיקה העולמית. זכרו שאתם אומנים ומוסיקאים שבמקרה חיים בישראל (כמו אחרים שחיים בסין, ארה"ב או הולנד).