ג'וניור מאנס 1928-2021
ג'וניור מאנס היה אחד מהפסנתרנים הראשונים שהכניסו את הבלוז והכנסייה השחורה לתוך הנגינה. הוא ניגן והקליט כמעט עם כל ענקי הג'אז המודרני בשנות ה-50 וה-50. החל משנת 1959 הוא פצח בקריירת סולו. לזכותו רשומים רשומים למעלה מ-50 אלבומים כמנהיג, לרוב בטריו. זאת בנוסף כמובן לאינספור אלבומים כסיידמן.
סימן ההיכר של מאנס היה נגינת בופ נינוחה ובטעם טוב רוויית בלוז.
למרות איכות נגינתו ואהבת הקהל לסגנון הג'אז הבלוזי שלו, מאנס מעולם לא חווה את הפריצה הגדולה, והוא מעולם לא הפך להיות "ג'אזיסט- סלב" מוכר ופופולרי.
נוסף לנגינתו גם כפסנתרן מלווה לגדולי הג'אז וכמנהיג טריו משלו, מאנס היה גם מחנך ג'אז בניו סקול בניו יורק, וגידל דורות רבים של מוזיקאים נפלאים, כולל מוזיקאי ג'אז ישראלים רבים ונפלאים.
**
ג'וליאן מאנס ג'וניור ("ג'וניור" בפי משפחתו וחבריו) נולד בשנת 1928 באילינוי והתגורר בשיקגו. בגיל 5 התחיל לנגן בפסנתר, ולנגן בשכר בגיל 10(!)
ג'וניור עזב את לימודי התיכון שלו בגיל 16 והתחיל לנגן לפרנסתו. תחילה בהרכב של ג'ין אמונס, ואח"כ בהרכב של לסטר יאנג במשך כמעט שנתיים.
בשנת 1951 הוא גויס לצבא. הוא יועד להילחם במלחמת קוריאה כחייל פשוט, אבל למזלו, הסקסופוניסט קנונבול אדרלי, אותו פגש בג'אם סשן בעת השירות הצבאי, עזר לו לעבור ללהקה הצבאית בה הוא ניגן ימים בודדים לפני שפלוגתו נשלחה לקוריאה. מספר שבועות מאוחר יותר, אותה פלוגתו לשעבר נקלעה למארב והושמדה כמעט לחלוטין. לאחר האירועים הללו מאנס תמיד סיפר, שקנונבול הציל את חייו.
אחרי שחרורו מהצבא, חזר לשיקגו, שם היה פנסתרן הבית במועדון הג'אז האגדי Bee Hive. הוא ניגן עם כל הנגנים שהגיעו אז לשיקגו, כולל צ'ארלי פרקר (איתו ניגן ערב אחרי ערב במשך 4 שבועות), קולמן הוקינס (8 שבועות), ורבים אחרים.
בסוף שנת 1953 מאנס עזב את שיקגו לטובת ניו יורק כדי להצטרך לזמרת דיינה וושינגטון. וושינגטון חשבה שהוא הפסנתרן המושלם לשירה הבלוזית שלה, ולכן אחרי שעזב אותה בשנת 1956 והצטרף להרכב של קנונבול אדרלי, היא פשוט שכרה את כל ההרכב של קנונבול להקלטת אלבומה Land of Hi-Fi
עם קנונבול הוא ניגן שנתיים, עד שעבר לנגן בהרכב של דיזי גילספי בשנת 1958. את אלבומו הראשון Junior, הקליט מאנס בזמן שניגן בלהקה של דיזי.
בשנים 60-61 הוא היה חלק מההרכב הלוהט של צמיד הטנורים ג'וני גריפין ואדי "לוקג'ו" דייויס.
אחרי שפרש, הוא פצח בקריירה עצמאית והנהיג הרכבי טריו. במקביל, לא הפסיק להשתתף בהקלטות רבות. הוא הקליט למעלה מ-50 אלבומים כמנהיג והשתתף במאות אלבומים של אחרים.
החל מסוף שנות ה-80 ועד 2011 מאנס לימד ג'אז בניו סקול בניו יורק והשפיע על מוזיקאים רבים, ביניהם ישראלים לא מעטים כיותם זילברשטיין, יונתן וולצ'וק, אסי חכימי, איתמר בורוכוב ורבים אחרים.
מאנס הלך לעולמו ב-16 בינואר 2021. בן 92 היה במותו.