לפני קצת יותר מ-10 שנים התרחשה רעידת אדמה ענקית בקרב הקהילה הקטנה שלנו של היועצים ומנהלי האומנים. אתם כנראה לא הרגשתם בה, אבל מדובר היה ברעידת אדמה של 10 בסולם ריכטר.
אז מה היתה ההתרחשות האפית הזו לפני 10 שנים?
קווין קלי, העורך והמייסד של Wired Magazine פרסם אז בבלוג שלו את הפוסט 1,000 True Fans בו הוא קבע שאומנים בימינו צריכים בסה"כ 1000 אוהדים אמיתיים כדי שיוכלו להתפרנס מהאומנות שלהם.
אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט הזה ולחשוב – כמו שאלפים-אלפים עשו לפניכם – אם אתם מסכימים או לא מסכימים למה שקלי כתב, אם בשנת 2019 הדברים שנכתבו בשנת 2008 עדיין רלוונטיים, אם זה רלוונטי גם לישראל, לכמה אוהדים אמיתיים אתם זקוקים כדי להתפרנס וכד'.
אבל הפוסט הזה שינה את תפיסת העולם של כל יועצי האומנים, ואני בכללם, ואת הדרך בה אנחנו עובדים ובונים את תוכנית העבודה לאומנים איתם אנו עובדים.
אוהד אמיתיים sTrue Fan?
אוהד אמיתי True Fan הוא אותו אדם שירכוש כל דבר שאתם תעשו, שיתרום להדסארט שלכם, שיהיה מוכן לנסוע מרחק גדול כדי לראות אתכם בהופעה, שירכוש מרץ' שלכם ושינסה לגרום לכך שגם חבריו ומשפחתו יהפכו לאוהדים שלכם.
לפעמים קוראים לאוהדים האלה Super-fans או hardcore fans או die-hard fans
איך איך תיצרו לעצמכם אוהדים אמיתיים?
בין אם אתם זקוקים ל-1000 אוהדים אמיתיים כמו שקלי כתב, או רק ל-500 כמו שאני טוען שנכון לישראל,
הנה 8 טיפים פשוטים ליצור אוהדים אמיתיים
1. חפשו במקומות הנכונים
חפשו את האוהדים שלכם במקומות הנכונים, לא במקומות שכוווולם מחפשים.
ככל שתבינו מה הערכים המוספים של המוסיקה שלכם – תוכלו להבין איפה "הברזיות" בהם מתרכזים האוהדים הפוטנציאליים שלכם – ושם תציגו את עצמכם בפניהם, ובאילו ברזיות האוהדים שלכם לא נמצאים ואין טעם לחפש אותם שם.
למשל, אם אתם מלחינים שירי משוררים – אולי האוהדים שלכם נמצאים בערבי שירה? בחנויות ספרים משומשים? בספריות? בפסטיבל המשוררים במטולה? במוסף "תרבות וספרות" בעיתון הארץ?
או להיפך – אם יש אלמנטים ג'אזיים בשירים שלכם, אבל חובבי ג'אז לא יגדירו את המוסיקה שלכם "ג'אז" – אין טעם לחפש את האוהדים שלכם בפסטיבלי ג'אז או בקבוצות פייסבוק שעוסקות בג'אז.
2. שתפו בתהליך
אל תתיחסו לאוהדים שלכם כאל לקוחות, כאלו שצריכים להכיר רק את "המוצר" שאתם מוכרים (הופעה, אלבום וכו') במצבו הסופי, הגמור-יחסית.
שתפו אותם בתהליך.
ספרו להם על ההקלטות, השמיעו להם סקיצות, התייעצו איתם איזו גרפיקה לבחור לאלבום, שאלו אותם איזה שיר צריך לשחרר כסינגל ראשון וכו'.
אנשים שמרגישים שותפים הופכים להרבה יותר מחויבים, להרבה יותר סקרנים כיצד הגרסה הסופית תישמע ותיראה.
3. תנו להם להכיר אתכם
אוהדים לא רק אוהבים את המוסיקה שלכם. הם מעוניינים להכיר אתכם טוב יותר.
אז ספרו להם.
אילו סרטים אתם אוהבים? לאיזו מוסיקה אתם מאזינים? אתם אנשי חתולים או כלבים? מה אתם אוהבים לעשות בזמנכם הפנוי? איך נראה חדר המוסיקה שלכם? וכו'.
4. אל תתעלמו מהאוהדים שלכם
כשאוהדים פונים אליכם – אל תנפנפו אותם. נכון, אתם לא שייכים להם, אבל אתם בהחלט חייבים להם משהו. אחרי הכל – הם לא חייבים לאהוד דווקא אתכם. יש להם אינספור אופציות אחרות.
היו זמינים לאוהדים שלכם. דברו איתם ותנו להם להרגיש שאתם רוצים בקרבתם.
אז גם אם אתם מתים לעוף מהמועדון אחרי ההופעה – תהיו נחמדים אל האוהדים שלכם. תודו להם על המילים הטובות שלהם ותהיו קשובים אליהם. הם היו קשובים אליכם לפני כן.
גם כשאוהדים שולחים לכם אימייל – תענו להם. נסו לענות להם בצורה יותר מושקעת ממשפט לקוני בודד.
לקריאה נוספת: 11 דברים שאסור לכם לשכוח לעשות אחרי ההופעה
5. אל תמכרו כל הזמן
גם אתם הולכים לשירותים כשיש פרסומות בטלויזיה? גם אתם מתעלמים מהפוסטרים בנתיבי איילון? זה בדיוק מה שקורה לאוהדים כשאתם דוחפים את הפרסומת הלא ממש סמויה שלכם לגרון שלהם. הם פשוט עושים Delete באותו רגע שהם רואים את זה.
ואתם? אתם רואים שהפרסום הבוטה הזה לא עובד. מבינים אחרי הפעם הרביעית שהאיוונטים שאתם פותחים לא מביאים אנשים ושהדחיפה הבלתי פוסקת לא באמת עוזרת לקמפיין מימון ההמונים שלכם – אבל אתם ממשיכים בספאם הזה.
אז לא. אל תמכרו כל הזמן. אנשים לא אוהבים להרגיש כמו ארנק מהלך ולא אוהבים להרגיש שהקשר היחיד בינם לבין האומן שהם אוהדים, הוא על בסיס נתינה אינסופית – שלהם.
אני יודע שזה מנוגד לאינסטינקטים שלכם.
אני לא יכול לספור את כמות המוסיקאים שאמרו לי שהם לא שולחים ניוזלטר או לא כותבים בפייסבוק כי עדיין הדיסק לא יצא או שאין להם כרגע הופעות.
אז תעבדו על עצמכם ותשנו את האינסטינקט הזה, כי אתם שולחים ספאם.
כי עבור מקבל המיילים, אתם מנסים למכור לו משהו בדיוק כמו ביטוח מגדל או בנק הפועלים או רשת "עץ הריח למכונית". כולכם מגלים את "החברות האמיצה" שיש ביניכם לבין הקהל שלכם – רק כשאתם צריכים מהם משהו.
דברו עם האוהדים שלכם גם כשאתם לא צריכים או יכולים למכור משהו.
ספקו להם תוכן מעניין ובעל ערך עבורם בפוסטים שלכם ובמיילים שלכם.
בנו מערכת יחסים הדדית, ארוכת טווח עם האוהדים שלכם.
6. תהיו עקביים בתקשורת עם האוהדים
מעטים המקרים בהם אדם הפך להיות אוהד אמיתי אחרי האזנה לטראק אחד, קריאת פוסט אחד או אפילו הליכה להופעה אחת.
אוהדים אמיתיים נוצרים בתהליך מתמשך של הפיכת האוהד ליותר ויותר מחויב.
מבחינתכם – מדובר במרתון, לא בספרינט
אתם צריכים להתחייב לתקשר עם האוהדים שלכם באופן עקבי ומתמשך.
שילחו ניוזלטר אחד לשבועיים או חודש, העלו וידאו חדשים מהופעות או מחדרי חזרות בכל חודש לפחות, שתפו פוסטים יומיים בפייסבוק, צייצו מספר פעמים ביום בטוויטר.
לקריאה נוספת: 10 טיפים פשוטים ליצירת ניוזלטר מושלם
7. אל תיעלמו
לא כל הזמן אתם נמצאים במרכז הבמה בהופעות או במהלך השקת אלבום חדש. יש תקופות בחיי כל אומן שהוא נמצא מתחת לרדאר: אוסף וכותב חומרים חדשים, בחדרי חזרות ובאולפן ההקלטות, או אפילו בתקופה ללא הרבה יצירה בשל עניינים משפחתיים או כלכליים.
הנטייה של אומנים רבים היא להיעלם לאוהדים שלכם בתקופה הזו, ולחזור ולהפציע לקראת השקת האלבום החדש.
אבל האם אתם בטוחים שהאוהדים שלכם יחכו לכם עד שתצאו שוב החוצה?
אל תעלמו לאוהדים שלכם. ספרו להם מה קורה איתכם, עדכנו אותם בתהליך היצירה שלכם. תנו להם להרגיש שותפים למה שעובר עליכם וצרו בהם תחושת ציפית לאלבום הבא שלכם.
שמרו על קשר עקבי ומתמשך עם האוהדים שלכם גם בתקופות בהם אתם נמצאים מתחת לרדאר. עדכנו אותם מה אתם עושים ושתפו אותם במה שעובר עלכם.
8. אל תפחדו להיות שנויים במחלוקת
הרוב המכריע של האומנים כאן בישראל מנסים לברוח מאמירות ערכיות – פוליטיות, ציבוריות או חברתיות – כמו מאש.
עזבו את הערכיות. מבחינת הביזנס – זו טעות.
אתם רק תרויחו אם תתמכו בצורה חדה וברורה באחד מהצדדים של אחת מהמחלוקות המפלגות את החברה שלנו. אם כמובן מדובר באמירה אמיתית מצידכם ולא רק כתחבולה שיווקית נטו.
אם "תיקחו צד" במחלוקות כאלה, יהיו כאלה שמהצד השני ש"יפטרו" אתכם ויעברו הלאה, אבל אתם תחזקו כך את הנאמנות של אלה שישארו אתכם, שירגישו שלא רק שאתם מוסיקאים מצוינים, אלא אתם גם שותפים לסט הערכים שלהם. אלה יהיו אוהדים אמיתיים שלכם.
ולכן, אם אתם חושבים שאלאור עזריה, החייל היורה מחברון, הוא גיבור ישראל או אם אתם חושבים שהוא רוצח – דברו.
אם אתם מרגישים שהסמולנים הם בוגדים שצריכים להישפט או שהמתנחלים הם פושעי מלחמה – דברו.
אם אתם חושבים שהקיבוצים הם הדבר הנורא ביותר שקרה למדינה והם צריכים להחזיר את כל האדמות שהמדינה נתנה להם – ועכשיו או אם אתם חושבים שכולם צריכים להתחיל ללמוד איך בן גוריון ויחד חברי מפא"י הקימו מדינה לתפארת שאפשרה העלאת כ"כ הרבה עולים בזמן קצר – דברו.
אז נכון, האמירות הנוקבות הללו שלכם יקשו עליכם להפוך לאייל גולן או לשלמה ארצי המיינסטרימיים הבאים, אבל עם יד על הלב, מה הסיכוי שזה יקרה?
פוסט חשוב.אני מתפלא על כך שעדין אין לו תגובות.אז הנה הראשונה 🙂
תודה רבה ברק ! עוד נקודה שכדאי להתייחס אליה ( ואולי שווה בלוג נפרד ) :
ההבדל בין שיווק של רכב או מכונת קפה או אפילו טכנאי מחשבים או כל נותן שירותים אחר לבין שיווק של אמן\מוזיקאי.
לכאורה בשני המקרים יש 'מוצר' או 'שירות' אבל התחושה שלי היא שזה לא בדיוק אותו דבר.על אף קווי הדמיון.
המון תודה שוב ובהצלחה לכולם 🙂